U Rusiji bjesne šumski požari

Kao pomoć regionalnim snagama u gašenju požara uključeno je 95 odsto pripadnika federalne službe za zaštitu šuma iz vazduha i sva dostupna tehnika
1197 pregleda 0 komentar(a)
Požar u oblasti Jensej, Foto: Ilya Naymushin/Reuters
Požar u oblasti Jensej, Foto: Ilya Naymushin/Reuters

Površina šumskih požara u Rusiji iznosi 2,7 miliona hektara, što je 12 odsto više nego prošle godine, a vanredna situacija uvedena je u pet regiona države, saopštio je ministar za prirodne resurse, Dmitrij Kobilkin.

On je podnio izvještaj na sastanku premijera Rusije Dmitrija Medvedeva sa potpredsjednicima Vlade.

"Regionalne vanredne situacije uvedene su u pet konstitutivnih entiteta Rusije, a najteža situacija je u Irkutskoj oblasti, Krasnojarskom kraju, Jakutiji i Burijatiji. Površina šumskih požara pod kontrolom iznosi 2,7 miliona hektara, što je 12 odsto više u odnosu na prošlu godinu", rekao je Kobilkin.

Prema njegovim riječima, kao pomoć regionalnim snagama u gašenju požara uključeno je 95 odsto pripadnika federalne službe za zaštitu šuma iz vazduha i sva dostupna tehnika.

On je napomenuo i da je u cilju sprječavanja širenja vatre iz susjednih regiona na teritoriju Krasnojarska već prebačeno stotinu osoba — profesionalnih padobranaca, a još stotinu je u stanju pripravnosti.

Medvedev je tokom sastanka naveo da se ne smije dozvoliti širenje šumskih požara na granice naseljenih mjesta i ponavljanje situacije iza 2010. godine kada je, kako je rekao, gorela čitava država i situacija bila veoma teška.

Bonus video: