IZVRŠNA DIREKTORICA SVJETSKE BANKE

Georgieva evropski kandidat za šefa MMF-a

Najvišu funkciju u MMF-u, globalnom kreditoru sa sjedištem u Vašingtonu, tradicionalno je držao Evropljanin, ali kandidati iz drugih dijelova svijeta mogu steći prednost ukoliko se Evropa podijeli po pitanju izbora svog kandidata
637 pregleda 0 komentar(a)
kristalina georgieva, Foto: Kacper Pempel/Reuters
kristalina georgieva, Foto: Kacper Pempel/Reuters

Vlade članica Evropske unije (EU) izabrale su Kristalinu Georgievu iz Bugarske za svog kandidata za direktoricu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Ona je poslije 12-satne debate, u drugom krugu glasanja pobijedila Holanđanina Jeroena Dijsselbloema, nakon što su se tri kandidata povukla iz trke, prenosi Tanjug.

Guverner centralne banke Finske, Olli Rehn i španska ministarka ekonomije Nadia Calvino povukli su nakon prvog kruga glasanja predstavnika 28 zemalja-članica EU.

Georgieva je izvršna direktorica Svjetske banke. Njena kandidatura primorala bi MMF na promjenu pravila koja zahtjevaju da direktor ima manje od 65 godina.

Velika Britanija se usprotivila planu da se kandidat bira sada, navodeći da je to "preuranjeno" i da Londonu nije dato dovoljno vremena da predloži svog kandidata, piše u jednoj povjerljivoj bilješci u koju je Reuthers imao uvid.

Kandidati za šefa MMF-a mogu da se prijavljuju do 6. septembra.

Najvišu funkciju u MMF-u, globalnom kreditoru sa sjedištem u Vašingtonu, tradicionalno je držao Evropljanin, ali kandidati iz drugih dijelova svijeta mogu steći prednost ukoliko se Evropa podijeli po pitanju izbora svog kandidata.

Naime, zemlje sjeverne Evrope prefereiraju Dijsselbloema, a južne i istočne Georgievu.

Pobijediće kandidat koji dobije 55 odsto glasova vlada 28 država EU, koje zajedno imaju udio od najmanje 65 odsto u njenom ukupnom stanovništvu.

Bivša šefica MMF-a Christine Lagarde podnijela je ostavku u julu nakon što su je lideri EU izabrali da zamijeni Marija Draghija na funkciji predsjednika Evropske centralne banke.