Po okupljanju odmah počela hapšenja: Više od 800 uhapšenih na protestima u Moskvi (VIDEO)

Demonstranti su željeli da prošetaju duž Bulevarskog prstena koji okružuje centar Moskve i popularno je šetalište, uprkos višestrukim upozorenjima policije da će preduzeti mjere da to spriječi
18588 pregleda 50 komentar(a)
Privođenje Sobol, Foto: Dmitry Serebryakov/AP
Privođenje Sobol, Foto: Dmitry Serebryakov/AP
Ažurirano: 04.08.2019. 00:06h

Ruska policija je juče ponovo oštro reagovala protiv demonstranata u centru Moskve, drugi vikend zaredom, i uhapsila više od 800 demonstranata protiv odbacivanja kandidatura nekih nezavisnih i opozicionih kandidata za predstojeće lokalne izbore, saopštila je nevladina organizacija OVD-Info.

Izborna komisija nije prihvatila potpise podrške za nekoliko kandidata za izbore za moskovsku skupštinu 8. septembra. Ta odluka je povećala nezadovoljstvo ruskih građana političkim okruženjem u kojem dominira vladajuća Jedinstvena Rusija, dok su glasovi njenih neistomišljenika marginalizovani, ignorisani ili potisnuti.

OVD-Info, koja nadgleda hapšenja u Rusiji, saopštila je da je juče uhapšeno 828 osoba, dok je Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije navelo da je privedeno oko 600 od 1.500 učesnika protesta.

Mnogi vjeruju da policija umanjuje broj demonstranata na opozicionim skupovima.

Među uhapšenima na neodobrenom protestu je i kandidatkinja kojoj je zabranjeno učešće na izborima za moskovsku skupštinu Ljubov Sobol, jedna od vodećih ličnosti sadašnjeg talasa protesta.

Nju je policija zgrabila u centru Moskve i ubacila u kombi, dok je ona glasno zahtijevala da čuje razlog zbog kog je privode.

Demonstranti su željeli da prošetaju duž Bulevarskog prstena koji okružuje centar Moskve i popularno je šetalište, uprkos višestrukim upozorenjima policije da će preduzeti mjere da to spriječi.

Policija u opremi za razbijanje demonstracija blokirala je Bulevarski prsten i iz raštrkane mase na Puškinovom trgu počela da izvlači i da privodi demonstrante.

Policija je odmah pošto su se demonstranti okupili počela da hapsi.

Vlasti su upozorile da će žestoko odgovoriti na svaki pokušaj održavanja nedozvoljenog protesta.

Na prethodnom protestu na poziv ruske opozicije uhapšeno je 1.400 demonstranata, među kojima i protivnik politike Kremlja Aleksej Navaljni.

Galerija

Bonus video: