Džonson obećao više novca za zdravstvo: Ispunjavanje obećanja ili priprema za izbore?

Laburisti, glavna opoziciona stranka, pitaju da li zaista ima tog novca i ocijenili da, čak i da ga ima, on necće popraviti budžet zdravstva koji je decenijama smanjivan
1111 pregleda 0 komentar(a)
Džonson, Foto: Reuters
Džonson, Foto: Reuters

Novi britanski premijer Boris Džonson obećao je danas dodatna sredstva za javni sistem zdravstva NHS, što je jedno od njegovih obećanja iz kampanji za Bregzit 2016. godine.

Džonson je obećao još 1,8 milijardi funti (dvije milijarde eura) odmah pomoći službama osnovne zaštite, što je pojačalo spekulacije da se priprema za vanredne parlamentarne izbore.

Tokom kampanje pred referendum o članstvu Velike Britanije u Evropskoj uniji, Džonson, pristalica odlaska, obecćao je da cće NHS-u poslije puštanja EU davati nedjeljno po 350 miliona funti, koliko se, kako je tvrdio, šalje u Brisel.

Ali ta tvrdnja nije bila tačna: Doprinos Velike Britanije evropskom budžetu jeste 350 miliona funti nedjeljno, ali uz popust u iznosu od po 85 miliona funti nedjeljno.

U listu "Sandej tajms", Džonson je odao priznanje osoblju NHS-a, ali i ukazao na "pritisak, kašnjenja, otkaze i očiglednu potrebu za dodatnim finansiranjem".

"Zbog toga sam tako odlučan da sada realizujem obećanje iz referendumske kampanje 2016: ne samo da poštujem volju naroda, već i da povećam raspoloživa sredstva za ovu izvanrednu nacionalnu instituciju", napisao je on.

Međutim, Laburisti, glavna opoziciona stranka, pitaju da li zaista ima tog novca i ocijenili da, čak i da ga ima, on necće popraviti budžet zdravstva koji je decenijama smanjivan.

Istraživački centar "Nafild trast" izvijestio je da NHS ima deficit od šest milijardi funti i, uz to, da je ovo dodatno finansiranje samo "dio" onoga što je potrebno da se ispuni obaveza Borisa Džonsona o modernizaciji 20 bolnica.

Drugi kritičari su istakli da taj plan neće biti realizovan u slučaju da Bregzit bude "tvrd", bez dogovora sa EU.

Džonson je obećao da će Velika Britanija napustiti Evropsku uniju 31. oktobra što je njegova prethodnica Tereza Mej bila prisiljena da dva puta odloži.

Parlament je odbacio "sporazum o razvodu" o kojem je pregovarala Mej, a mnogi poslanici kažu da će spriječiti Džonsona da London napusti EU bez dogovora, plašeći se ekonomske destabilizacije.

Istovremeno, lideri EU odbijaju da pregovaraju o izmjeni sporazuma postignutog s Terezom Mej što stvara zastoj koji se, po mišljenju mnogih poslanika, može riješiti samo prijevremenim poslaničkim izborima.

Boris Džonson je podstakao spekulacije o izborima obilazeći zemlju i preuzimajući niz obaveza u vezi s raznorodnim domaćim unutrašnjopolitičkim temama već tokom svojih prvih dana u Dauning Stritu.

Obecćanje NHS-a prati njegovo obavezivanje o većem finansiranju policije.

Bonus video: