Većina Škota podržava nezavisnost od Ujedinjenog Kraljevstva

Upitani kako bi glasali na referendumu za nezavisnost, 46 odsto od 1.019 ispitanika izjavilo je da bi glasali za nezavisnost, a 43 odsto protiv
1028 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Škoti bi glasali za nezavisnost od Ujedinjenog Kraljevstva, sudeći po anketi Majkl Eškrof, prvom velikom ispitivanju javnog mnijenja od marta 2017.

Upitani kako bi glasali na referendumu za nezavisnost, 46 odsto od 1.019 ispitanika izjavilo je da bi glasali za nezavisnost, a 43 odsto protiv.

Isključujući one koji ne znaju kako će glasati, to je preraslo u prednost od 52 prema 48 odsto u korist pristalica nezavisnosti Škotske.

"Nakon posjete Borisa Džonsona Edinburgu prošle sedmice, anketirao sam Škote kako bi ispitao podršku drugom referendumu za nezavisnost i istražio mišljenje stanovnika prema samoj opciji nezavisnosti", izjavio je Eškrof, konzervativac koji se protivi Džonsonovom čelništvu.

"Utvrdio sam malu većinu koja se zalaže za novo glasanje - i prvu većinu glasača koji su pristalice nezavisne Škotske u više od dvije godine", kazao je.

Škoti su odbacili nezavisnost s 55 naprema 45 odsto glasova na referendumu u 2014., ali su razlike oko Bregzita zategnule veze s vladom u Londonu.

Glasanje s 52 naprema 48 odsto u korist napuštanja EU dodatno je pogoršalo odnose među konstitutivnim djelovima Ujedinjenog Kraljevstva, kada su Vels i Engleska glasali u korist napuštanja bloka a Škotska i Sjeverna Irska glasali su za ostanak u EU.

Škotska nacionalna stranka, koja upravlja vladom u Edinburgu, tvrdi da je drugi referendum opravdan jer je Škotska sada protiv svoje volje izvučena iz bloka, prenosi Reuters.

Bonus video: