"NADAM SE DA ĆE TRAMP DJELOVATI U PRAVOM SMJERU"

Erdogan: Nema dokaza da ruski raketni sistem S-400 može da ugrozi NATO

Erdogan je kazao da je nabavka S-400 za Tursku kompletno komercijalni potez i dodao da je zvanična Ankara predložila stvaranje tursko - američke komisije koja bi razmotrila zabrinutost Vašingotona zbog raketnog sistema S-400
1264 pregleda 0 komentar(a)
Erdogan, Foto: Murad Sezer/Reuters
Erdogan, Foto: Murad Sezer/Reuters

Ruski raketni sistem S-400 ne može da ugrozi NATO, izjavio je turski predsednik Redžep Taip Erdogan danas u Ankari.

"Nema dokaza da ruski raketni sistem S-400 može da nanese štetu NATO ili avionu F-35" rekao je Erdogan u govoru na TV Aberturk, izvještava agencija Tass.

On je dodao da je nabavka S-400 za Tursku kompletno komercijalni potez i dodao da je zvanična Ankara predložila stvaranje tursko - američke komisije koja bi razmotrila zabrinutost Vašingotona zbog raketnog sistema S-400.

Erdogan je dodao da očekuje da SAD preduzmu "prave korake". "Ja se nadam da predsjednik Tramp djelovati u pravom smjeru i neće dozvoliti da naši bilateralni odnosi postanu taoci S-400", zaključio je on.

SAD su u julu ove godine odlučile da isključe Ankaru iz programa borbenih aviona F-35, odnosno da ih neće isporučiti  Turskoj zbog kupovine ruskog raketnog sistema S-400 koji će služiti za "otkrivanje tehnoloških tajni".

NATO je odbio da uključi turski S-400 u svoj sistem protivazdušne odbrane. 

Prva vijest o rusko pregovorima o isporuci S-400 Turskoj se pojavila u novembru 2016, a u septembru sljedeće godine je Erdogan objavio da je sporazum potpisan i da je Ankara platila porudžbinu unaprijed.

Sergej Čemezov iz ruske državne Rostek korporacije je u decembru 2017. godine objelodanio da je ovaj posao vrijedan 2,5 milijardi dolara.

Preporučujemo za Vas