PREDSJEDNIK SEJMA NAJAVIO OSTAVKU

Kuhćinjski vladinim avionima vozio porodicu i prijatelje, građani Poljske mu plaćali luksuzni stan

Kuhćinjski se pod pritiskom skandala izvinio, kazao da nije prekršio zakon, pravdao da nije znao kako da plati letove za članove porodice jer to ne omogućavaju propisi i obećao da će uplatiti prvo 3.700 eura a onda još veću svotu u dobrotvorne svrhe
1917 pregleda 3 komentar(a)
Kuhćinjski, Foto: Reuters
Kuhćinjski, Foto: Reuters

Predsjednik Sejma poljskog parlamenta Marek Kuhćinjski saopštio je danas da podnosi ostavku zbog afere u kojoj se u posljednje dvije nedjelje otkrilo da je vladine avione od 2015. godine pretvorio u luksuzni ali besplatni avio taksi za svoju porodicu i prijatelje iz redova vladajuće stranke Pravo i Pravda.

"Sjutra ću podnijeti ostavku na funkciju predsjednika Sejma. Broj letova koji izaziva kontroverze diktiran je velikim brojem susreta sa građanima, često u malim mjestima. Ali pošto javno mnjenje negativno ocjenjuje moje ponašanje neću moći dalje da obavljam funkciju predsjednika Sejma", kazao je danas na vanrednoj konferenciji za novinare Kuhćinjski.

Afera nazvana "Er Kuhćinjski" izbila je prije dvije nedjelje kada su novinari Radija Zet i lista Gazeta viborča došli do prvih dokaza za to da predsjednik donjeg doma poljskog parlamenta umjesto da leti besplatno redovnom linijom LOT-a u svoj poslanički okrug u Žešovu na jugu Poljske, koristi neki od aviona i helikoptera vladine flote a sa njima lete i članovi njegove porodice.

Od početnih šest letova za koje su nađeni dokazi došlo se do 23 leta na liniji Varšava - Žešov da bi se na kraju saznalo za preko 100, među kojima je bio i odlazak porodice na skijanje.

Kuhćinjski se pod pritiskom skandala izvinio, kazao da nije prekršio zakon, pravdao da nije znao kako da plati letove za članove porodice jer to ne omogućavaju propisi i obećao da će uplatiti prvo 3.700 eura a onda još veću svotu u dobrotvorne svrhe.

U aferi "Er Kuhćinjski" izašlo je na vidjelo i da je  preko kancelarije poljskog predsjednika iznajmio luksuzni četvorosoban stan u centru koji plaćaju poljski poreski obveznici, umjesto da kao svi njegovi prethodnici na čelu donjeg doma koristi luksuzni apartman od 50 kvadrata u zgradi Sejma.

Ispostavilo se da je nekoliko puta ali znatno manje vladine avione za porodicu koristio i predsjednik gornjeg doma, Senata poljskog parlamenta, Stanjislav Karčevski, a da je na službeni put u Budimpeštu poveo pored svoje žene i petoro unuka, iako poljski propisi omogućavaju da u vladinom avionu lete samo funkcioneri i članovi zvaničnih delegacija.

"Predsjednik Sejma nije prekršio zakon. Ali pošto imate drugačije mišljenje i vrlo ozbiljan dio javnosti smatra drugačije mogu s tim u vezi da kažem da je odluka predsjednika Sejma dokaz stava iz naše parole: slušamo Poljake, služimo Poljskoj", kazao je danas novinarima i lider poljskih vladajućih konzervativaca Jaroslav Kačinjski. 

Komentarišući pred novinarima odluku Kuhćinjskog, Kačinjski je obećao da će biti izrađena sasvim precizna nova pravila o tome ko, kako i kada i da li besplatno može da se vozi vladinim avionima.

Za Kačinjskog i njegovu stranku Pravo i Pravda afera oko zloupotrebe vladinih aviona došla je u neprijatnom trenutku neposredno pred početak kampanje pred parlamentarne izbore 13. oktobra.

Takođe i zato što je jedan od lajt motiva koji se provlači kroz kampanje Prava i Pravde pred sve izbore to da su prethodne elite i vlast bili arogantni, korumpirani i zloupotrebljavali novac poreskih obveznika za svoj luksuz, dok konzervativci Kačinjskog, kako tvrdi, skromno služe Poljskoj i nastoje da i obični Poljaci a ne samo elite imaju koristi od uspješne tranzicije zemlje i privrednog rasta.

Preporučujemo za Vas