Rusija: Porast radijacije u Severodivinsku nakon eksplozije, zatvoren dio zaliva u Bijelom moru

BBC je objavio da je lokalnim stanovnicima rečeno da preduzmu mjere predostrožnosti zbog izloženosti radijaciji
2651 pregleda 0 komentar(a)
U Severodvinsku živi 185.000 ljudi, Foto: Newsamed.com
U Severodvinsku živi 185.000 ljudi, Foto: Newsamed.com

Dvije osobe su stradale, a u obližnjem gradu je došlo do porasta stepena radijacije nakon eksplozije motora raketnog pogona na sjeveru Rusije, usljed čega su vlasti bile primorane da zatvore dio zaliva u Bijelom moru.

Vlasti u obližnjem gradu Severodvinsku, gdje živi 185.000 ljudi, su prijavile da je nakratko došlo do porasta radijacije.

To saopštenje je bilo u suprotnosti sa saopštenjima ministarstva odbrane, koje je prije toga objavilo da je stepen radijacije normalan.

Kako je prenijela RIA agencija, ministarstvo odbrane je navelo da opasne supstance nijesu izašle u atmosferu usljed eksplozije. Saopšteno je da su dvije osobe stradale, a da ih je šestoro povrijeđeno.

BBC je objavio da je lokalnim stanovnicima rečeno da preduzmu mjere predostrožnosti zbog izloženosti radijaciji.

Jedna žena iz Severodvinska, koja se predstavila samo kao Alina, kazala je za sajt “lenta.ru” da radi u bolnici u kojoj su donijeli povrijeđene.

"Svima savjetuju da zatvore vrata i prozore i da piju jod, 44 kapi po čaši vode", kazala je ona.

Djeca u lokalnim obdaništima su uvedena u zatvorene prostorije nakon što je objavljena vijest o eksploziji, a roditeljima je savjetovano da ih ne izvode napolje, kazali su drugi mještani.

Ruske vlasti juče nijesu iznosile detalje o tome kako je došlo do eksplozije, niti kolika oblast je zahvaćena. Ovo je drugi veliki incident koji je pogodio Rusiju u posljednjih nedjelju dana.

Niz eksplozija odjeknuo je skladištu municije u vojnoj bazi u Sibiru u ponedjeljak.

U tom incidentu je stradala jedna osoba, a 13 ih je povrijeđeno. Vlasti su evakuisale hiljade ljudi iz obližnjih naselja.

Bonus video: