"Rusija će biti slobodna": U Moskvi najveći protest od 2013. godine

Maskirani muškarci upali u kancelariju i satima prije demonstracija uhapsili organizatorku protesta
2749 pregleda 6 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Reuters
Sa protesta, Foto: Reuters

Desetine hiljada stanovnika Moskve u subotu su održali najveći politički protest u Rusiji posljednjih godina tražeći slobodne izbore u gradu.

Satima prije početka demonstracija policija je uhapsila glavnu opozicionu aktivistkinju i organizatorku protesta, Ljubovu Sobolu, koja štrajkuje glađu.

Maskirani muškarci upali su u njenu kancelariju, a policija je rekla kako imaju informacije da su Sobol i drugi aktivisti planirali izvesti "provokaciju" na subotnjem skupu.

Demonstranti su prošli kroz detektore metala noseći zastave i barjake u četvrtom protestu u mjesec dana, tražeći da se opozicioni kandidati vrate u izbornu trku na lokalnim izborima sljedećeg mjeseca.

Gradski zvaničnici odobrili su subotnji protest, za razliku od prošlog vikenda kada je policija privela više od hiljadu ljudi, neke i nasilno, na ilegalnom protestu, podsjeća Indeks.

Posmatračka grupa White Counter tvrdi da se okupilo oko 40.000 ljudi, a policija procjenjuje da ih je 20.000.

Takvih protesta nije bilo od 2013.

Rusija nije doživjela opozicione demonstracije takvih razmjera od 2011. do 2013. kada su demonstranti izašli na ulice zbog izborne prevare.

Pokrenute su krivične istrage protiv desetak osoba zbog, kako istražioci kažu, masovnih građanskih nemira na ranijim demonstracijama zbog kojih mogu dobiti teške zatvorske kazne.

Takođe je pokrenuta istraga o pranju novca u antikorupcijskoj fondaciji Alekseja Navaljnog, kritičara Kremlja.

Uhapšena oporbena aktivistkinja

Uoči subotnjeg prosvjeda maskirana policija pretražila je kancelariju opozicione aktivistkinje i privela je na ispitivanje, objavila je Sobol na Tviteru.

"Neću stići na protest, ali znate što vam je činiti bez mene. Rusija će biti slobodna!", napisala je Sobol.

Demonstranti su pod kišobranima skandirali: "Sloboda političkim zatvorenicima" i "Rusija će biti slobodna".

Bonus video: