Poljski zvaničnici odali počast grupi koja je sarađivala s nacistima

Zvanična rehabilitacija Brigade Planine svetog krsta počela je kada je premijer Moravjecki u februaru 2018. odlikovao njene nekadašnje pripadnike na groblju u Minhenu
2198 pregleda 2 komentar(a)
Sa ceremonije, Foto: AP
Sa ceremonije, Foto: AP

Poljski zvaničnici su se danas pridružili ratnim veteranima i odali počast paravojnoj grupi iz Drugog svjetskog rata koja je pred kraj rata sarađivala sa nacističkim snagama u borbi protiv komunista.

Ceremonija u čast 75. godišnjice osnivanja Brigade Planine svetog krsta Oružanih snaga Poljske počela je misom u Varšavi, a prisutni su borcima te grupe odavali počast zbog, kako su naveli, njihove žrtve za otadžbinu.

Podrška predsjednika Poljske Andžeja Dude toj manifestaciji i prisustvo zvaničnika vladajuće poljske stranke Pravo i pravda svjedoči o rehabilitaciji jedinice koja se borila i protiv njemačkih i protiv sovjetskih snaga i koju slavi krajnja desnica.

Ta podrška se tumači i kao pokušaj stranke Pravo i pravda da pridobije birače sa desnice uoči parlamentarnih izbora 13. oktobra.

Poljska je u Drugom svjetskom ratu imala i veliku paravojnu jedinicu pod komandom vlade u egzilu koja nikad nije sarađivala sa nacistima, a komemorativne ceremonije tradicionalno su usmjerene na njene borce.

Iako istoričari navode da je Brigade Planine svetog krsta sarađivala sa nacističkim okupatorima, predstavnik veterana Jan Jozef Kaspšik negirao je te tvrdnje, opisavši ih kao proizvod posljeratne komunističke propagande s ciljem blaćenja jedinice.

Zvanična rehabilitacija Brigade Planine svetog krsta počela je kada je poljski premijer Mateuš Moravjecki u februaru 2018. odlikovao njene nekadašnje pripadnike na groblju u Minhenu.

Današnju ceremoniju u čast te jedinice kritikovala su djeca pripadnika poljskog pokreta otpora u Drugom svjetskom ratu i glavni rabin Poljske koji je poziv da prisustvuje komemoraciji nazvao "ličnom uvredom".

Protivnici današnje komemoracije održali su protest na kojem su istakli transparente s natpisima "Ne kolaboraciji" i "Saradnja sa neprijateljem je izdaja".

Bonus video: