ŽALILI SE "GUGLU"

Rusija traži da Jutjub spriječi dijeljenje informacija o protestima

Na jučerašnjem protestu u Moskvi uhapšeno je više od 200 osoba
1502 pregleda 0 komentar(a)
Neredi na protestima, Foto: Reuters
Neredi na protestima, Foto: Reuters

Ruska agencija za nadzor medija zatražila je od američke kompanije Gugl da preduzme mjere kako bi spriječila svoj sajt Jutjub (YouTube) da omogućava korisnicima da šalju informacije o neodobrenim protestima u Rusiji.

Potez agencije Roskomnadzor uslijedio je poslije više nedjelja subotnjih demonstracija u Moskvi zbog odbijanja kandidatura nekih opozicionih i nezavisnih političara za izbore za moskovsku skupštinu 8. septembra.

Roskomnadzor je danas saopštio da se žalio Guglu na neodređene "strukture" koje navodno koriste kanale Jutjuba za slanje obavještenja o neodobrenim protestima, "uključujući skupove čiji je cilj ometanje izbora".

Ako se Gugl ne pozabavi tim pitanjem, to će biti smatrano miješanjem u unutrašnja pitanja Rusije i Moskva će imati pravo na kontra-mjere, navela je ruska agencija.

Na jučerašnjem protestu uhapšeno je više od 200 osoba, pošto su se neki učesnici neodobrenog protesta premjestili u centar grada. Na protestima održanim prethodna dva vikenda uhapšeno je oko 1.400 i 1.000 demonstranata.