Roberto Saviano, pisac na mafijaškoj listi za odstrijel

"Gomorra", po kojoj su kasnije snimljeni televizijska serija i film, pretvorila je Saviana u jednog od najvećih boraca protiv mafije, ali on ni sam ne vjeruje da se ta bitka može dobiti
3857 pregleda 2 komentar(a)
Roberto Saviano, Foto: Screenshot
Roberto Saviano, Foto: Screenshot

Italijanski pisac Roberto Saviano pri vrhu je liste ljudi koje zloglasna napuljska mafija Kamora želi da ukloni sa ovog svijeta.

Saviano je na mafijašku crnu listu dospio nefikcijskim romanom "Gomorra" 2006. kojim je razotkrio neke poslove i svakodnevicu napuljske mafije.

"Gomorra", po kojoj su kasnije snimljeni televizijska serija i film, pretvorila je Saviana u jednog od najvećih boraca protiv mafije, ali on ni sam ne vjeruje da se ta bitka može dobiti, prenosi agencija Hina.

"Ne mislim da mafija može biti uništena, to je jedna od najdjelotvornijih evropskih organizacija", kaže 39-godišnji književnik, uvjeren da su se italijanske mafijaške organizacije proširile daleko izvan italijanskih granica.

Pa što ga onda pokreće?

"Ljutnja i ambicija", rekao je u razgovoru za agenciju dpa. "Ambicija da im kažem 'Ne, niste me slomili'. Dakle, i lično je. A tu je i želja da se te priče ispričaju svijetu", naglasio je.

Saviano već 13 godina živi pod 24-oročasovnom policijskom zaštitom.

"Dvojica su napolju čak i sada dok razgovaramo, ali pokušavam da ne mislim na to", kaže i dodaje da život pod stalnim nadzorom nije "privilegija, nego tragedija".

Sva svoja kretanja mora da najavi dva dana unaprijed kako bi njegovi tjelohranitelji mogli da pregledaju mjesta koja namjerava da posjeti.

Ne smije da vozi bicikl, automobil ili motocikl, da ima redovne obaveze, poput nedjeljnih predavanja ili kurseva. Ne smije ni u bioskop, osim ako dvorana nije rezervisana samo za njega.

Znalo se dogoditi i da ga ne puste u avion, jer avio kompanije "strahuju da bi ostali putnici zbog njega mogli da imaju stresno putovanje". "Takve situacije vas ubijaju", kaže pisac.

"Nije me strah da umrem, nego da nastavim ovako da živim. Nije da sam posebno neustrašiv, ali kad toliko mnogo slušate o vlastitoj smrti, počinjete na nju da gledate kao na nešto što vas se gotovo ne tiče", kaže Saviano.

"Mafija" je zapravo jedinstveni naziv za najmanje tri italijanske grupe organizovanog kriminala: napolitansku Kamoru, sicilijansku Koza Nostru i kalabrešku 'Ndrangetu.

Saviano često govori da mafijaši nisu "samo italijanski fenomen" nego i "njemački, francuski, španski" i prigovara da Evropa toga nije svjesna.

Tvrdi da su Njemačka i ostale evropske zemlje "u stanju velikog poricanja" razmjera do kojih se italijanska mafija infiltrirala u njihovo društvo. "I dalje misle da je to problem koji dolazi spolja", dodaje.

U Italiji je Saviano osoba koja izaziva duboke podjele. Ljevica ga poštuje kao hrabrog intelektualca, a desnica prigovara da "pametuje" i bespotrebno troši policijske resurse.

Duže je vrijeme u svađi sa Mateom Salvinijem, liderom kranje desne Lige i ministrom unutrašnjih poslova.

"Nikada nismo imali vladu koja je manje antimafijaška od ove", rekao je nedavno Saviano.

Tvrdi da će restriktivna migrantska politika aktuelnog ministra mnoge "migrante poslati na crno tržište i time ih pretvoriti u oruđe u rukama mafije".

Salvini mu je odgovorio pretnjom da će mu ukinuti policijsku zaštitu.

Saviano je to doživio kao upozorenje. "To bi trebalo da me zaplaši. 'Ako me nastaviš napadati, ostaviću te samog'. Ali mu to neće uspjeti", odgovorio je.

Bonus video: