Salvini "brani" italijansku obalu od migranata: Nije to naš problem!

"Viking sa okeana", kojim upravlja francuska nevladina organizacija Ljekari bez granica i SOS Mediterane, spasao je oko 356 migranata na obali Libije u petak, dok je španski brod "Otvorene ruke" spasao oko 160 ljudi, prenio je Rojters
1199 pregleda 0 komentar(a)
Mateo Salvini, Foto: Reuters
Mateo Salvini, Foto: Reuters

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini izjavio je da radi na tome da spriječi da dva spasilačka broda dovedu u Italiju više od 500 migranata.

"Viking sa okeana", kojim upravlja francuska nevladina organizacija Ljekari bez granica i SOS Mediterane, spasao je oko 356 migranata na obali Libije u petak, dok je španski brod "Otvorene ruke" spasao oko 160 ljudi, prenio je Rojters.

Oba broda se nalaze u centralnom dijelu Sredozemnog mora, na maloj udaljenosti od italijanskog ostrva Lampeduza i traže sigurnu luku da iskrcaju pretežno afričke migrante.

Salvini je, međutim, poručio da brodovi nisu problem Rima.

"Jutros sam na poslu u Ministarstvu kako bih sprečio da se više od 500 migranata iskrca sa dva broda NVO, jednog francuskog i jednog španskog", napisao je Salvini na Fejsbuku.

"Prenjeću vam kako se ovo završilo. Neću odustati", poručio je Salvini.

Ranije ovog mjeseca, Salvini, lider krajnje desničarske Lige čija je popularnost u Italiji porasla otkako je prošle godine preuzeo dužnost i pokrenuo žestoku antiimigracionu akciju, uveo je novi zakon prema kome brodovi koji uđu u italijanske vode bez odobrenja plaćaju novačanu kaznu do milion evra.

Zakon, takođe, predviđa hapšenje kapetana koji ignorišu naredbe da se drže podalje i poziva mornaricke vlasti da im automatski oduzmu brodove.

Bonus video: