TEHNIČKI IZVJEŠTAJ POKAZAO:

"Djelovi mosta koji se srušio u Đenovi nisu održavani 25 godina"

"Istraga će pokazati je li nedostatak održavanja bio glavni razlog urušavanja mosta", rekao je danas glavni tužilac iz Đenove, Franćesko Koci, na konferenciji za medije održanoj nakon memorijalne ceremonije za poginule žrtve
1429 pregleda 0 komentar(a)
Detalj sa ceremonije povodom godišnjice tragedije u Đenovi, Foto: Reuters
Detalj sa ceremonije povodom godišnjice tragedije u Đenovi, Foto: Reuters

Tehnički izvještaj je pokazao da pojedini djelovi mosta koji se prošle godine urušio na sjeveru Italije nisu bili održavani 25 godina, rekao je danas lokalni tužilac, prenose agencije.

Veliki dio vijadukta autoputa dugog 1,2 km, urušio se 14. avgusta prošle godine u Đenovi zbog jakih kiša, pri čemu su smrtno stradale 43 osobe.

Uzrok urušavanja se još uvijek istražuje, ali je vladajući Pokret pet zvijezda optužio najvećeg italijanskog operatera za naplatu putarina "Atlantiu" zbog neodržavanja mosta, što kompanija odbacuje.

"Istraga će pokazati je li nedostatak održavanja bio glavni razlog urušavanja mosta", rekao je danas glavni tužilac iz Đenove, Franćesko Koci, na konferenciji za medije održanoj nakon memorijalne ceremonije za poginule žrtve.

Uprkos političkoj krizi u Rimu, predsjednik Serđo Matarela i čelnici stranaka učestvovali su na misi na mjestu katastrofe.

Misa je održana u napuštenom skladištu blizu ruševina mosta.

Dionice "Atlantie" danas su, nakon komentara tužioca, pale za četiri posto.

Tom kompanijom upravlja porodica Beneton, slavna zbog svog trgovinskog lanca.

Vladajuća koalicija Pokreta pet zvijezda i Salvinijeve desničarske Lige takođe je iskoristila katastrofu kako bi opravdala povećanje budžeta uprkos zabrinutosti Evropske unije da će to dovesti do povećanja italijanskog ogromnog javnog duga.

Galerija

Preporučujemo za Vas