TRAMPOVA ADMINISTARACIJA NAJAVILA POVLAČENJE VOJNIKA

Koliko je Njemačkoj potrebna američka vojska?

U Njemačkoj je smješteno pet od sedam američkih garnizona u Evropi (ostala dva su u Italiji i Belgiji). Glavni štab američkih garnizona u Evropi - US Army Europe - je u Vizbadenu, a marinaca u gradiću Beblingenu na jugozapadu zemlje. Glavne vazuhoplovne baze su u Ramštajnu i Špangdalemu
4580 pregleda 0 komentar(a)
Američki C-130 Herkules polijeće iz base Ramštajn, Foto: Shutterstock
Američki C-130 Herkules polijeće iz base Ramštajn, Foto: Shutterstock

Ako SAD ostvare najavu o povlačenju američkih vojnika iz Njemačke to bi moglo da drastično utiče na odnose Berlina i Vašingtona i sasvim preoblikuje američku vojnu prisutnost u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. 

U poslednje vrijeme sve češće se govori o tome da bi Sjedinjene Američke Države dio vojnika koji su sada stacionirani u Njemačkoj mogao prebaciti u Poljsku. Razlog: za razliku od Poljske, koja već izdvaja željenih 2 posto bruto-nacionalnog dohotka za vojsku, u Njemačkoj to nije slučaj - niti će biti u dogledno vrijeme.Za američkog predsjednika Donalda Trampa je to omiljena tema kada kritikuje Njemačku i kancelarku Angelu Merkel. A Poljska ne samo da izdvaja puno novca za oružje, već i važi za zemlju oduševljenu Trampom i njegovom politikom.

Ostvariti te najave i neće biti baš tako jednostavno, jer kada je riječ o prisustvu američkih vojnika u Njemačkoj, onda je riječ o dugogodišnjem braku - iz obostrane koristi.

Savezna Republika Njemačka je bila dio obrambene strategije SAD još od Drugog svjetskog rata kada su Amerikanci, zajedno sa saveznicima (Velika Britanija, Francuska, Rusija) okupirali određeni sektor Njemačke na 10 deset godina.

Iako je broj američkih vojnika u Njemačkoj od tog vremena znatno opao, američka vojska je još uvijek prisutna u mnogim djelovima zemlje, a u gradovima gdje se nalaze najvažnije baze, njihova prisutnost je više nego vidljiva. Kao u Stuttgartu gdje je smještna komanda američke vojske u Evropi (EUCOM) i odakle SAD koordinira svojim snagama u 51. - uglavnom Evropskoj državi. Odatle se komanduje pešadijom, marincima i vazduhoplovstom vojske SAD.

U Njemačkoj je još uvijek smješten najveći kontingent američkih vojnika u Evropi, njih oko 38.600. Samo u Japanu je stacionirano više američkih vojnika van SAD.

No broj vojnika je već godinama u padu. Između 2006. i 2018. broj vojnika je smanjen za više od polovine, sa 72 000 na 33 000. To je posljedica prilagođavanja američkih vojnih snaga na nove, kompleksnije globalne izazove.

Marinci, pješadija i vazduhoplovstvo

U Njemačkoj je smješteno pet od sedam američkih garnizona u Evropi (ostala dva su u Italiji i Belgiji). Glavni štab američkih garnizona u Evropi - US Army Europe - je u Vizbadenu, a marinaca u gradiću Beblingenu na jugozapadu zemlje. Glavne vazuhoplovne baze su u Ramštajnu i Špangdalemu.

No u Njemačkoj ne žive samo vojnici, oficiri i njihove porodice nego i mnogobrojno civilno osoblje. U nekim bazama poput Ramštajna osoblje dominira čitavom okolinom. Ovdje se ne nalaze ne samo vojni objekti nego i trgovački centri, škole, pošta i policija. Često je platežno sredstvo isključivo američki dolar.

Baze su često i najveći ako ne i jedini poslodavac u zabačenim krajevima u kojima se nalaze amewrilke baze. To se pokazalo nakon zatvaranje jedne manje kasarne u Bambergu nakon čega je lokalna privreda pretrpela teške gubitke.

No Njemačka nije samo važno uporište američke vojske kada je u pitanju ljudstvo. Ovdje, nadomak bivšem Sovjetskom Savezu, nalaze se i nuklearne baze. Procjenjuje se da je u bazi Bihel nedaleko od Ramštajna još uvijek deponovano oko 20 nukleranih bojevih glava.

Iz ove baze se upravlja i dronovima koji su aktivni na Bliskom istoku.

Ostavština savezničke okupacije

Američko vojno prisustvo u Njemačkoj je ostavština savezničke okupacije koja je trajala od 1945. do 1955. kada su milioni američkih, britanskih, francuskih i sovjetskih vojnika boravili u zemlji. Sjeveroistočni dio (od 1949. DDR) bio je pod kontrolom sovjetske vojne uprave, veći dio zapada pod kontrolom SAD i Velike Britanije, i jedna manji dio je kontrolisala Francuska.

Kada je završena okupacija, 1954. Je uslijedio sporazum između Zapadne Njemačke i osam članica NATO kojim je regulisan trajni ostanak stranih vojnika na području tadašnje Zapadne Njemačke. Taj sporazum važi i danas i reguliše stacioniranje NATO trupa u Njemačkoj.

1990. je na području Njemačke još bilo stacionirano oko 400.000 vojnika, od toga polovina Amerikanci. Pad zida, i premeštanje američkih interesa na druga globalna žarišta uzrokovali je drastičan pad broja vojnika SAD u Njemačkoj.