PROVELI DVIJE NEDJELJE NA HUMANITARNOM BRODU

Salvini pristao da pusti 27 maloljetnih migranata u zemlju

Spor oko migranata je izbacio u prvi plan podjele između Salvinijeve antiimigrantske Lige i Pokreta Pet zvjezdica, koji zajedno vladaju Italijom
756 pregleda 0 komentar(a)
Salvini, Foto: Reuters
Salvini, Foto: Reuters

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini je danas pristao da se 27 maloljetnih migranata bez pratnje iskrca s humanitarnog broda na kom su proveli dvije nedjelje, čime je makar privremeno popravljena situacija koja prijeti opstanku italijanske populističke vlade.

Premijer Đuzepe Konte je prethodnih dana pisao Salviniju sa zahtjevom da se maloljetnicima dozvoli da napuste brod. Nakon što je prvo odbio, Salvini je danas u odgovoru na tri strane rekao da će učiniti tako, ali i jasno stavio do znanja da se radi o Konteovom izboru i nikako o presedanu.

Španska humanitarna organizacija Raširene ruke (Open Arms) navela je da se odluka tiče 27 maloljetnika bez pratnje koji su ranije ovog mjeseca pokupljeni nedaleko od Libije i zajedno s drugim migrantima dovedeni na brod nedaleko od italijanskog ostrva Lampeduza. Agencija ANSA je prenijela da je iskrcavanje počelo danas. Ne zna se šta će biti sa više od 100 drugih migranata.

Spor oko migranata je izbacio u prvi plan podjele između Salvinijeve antiimigrantske Lige i Pokreta Pet zvjezdica, koji zajedno vladaju Italijom. Salvini želi da okonča populističku koaliciju glasanjem o nepovjerenju i vanrednim izborima na kojima se nada da će osvojiti premijersku funkciju.

Preporučujemo za Vas