GLUMAC NASTAVIO POLEMIKU SA ITALIJANSKIM MINISTROM

Gir: Salvini je "mali Tramp" koji koristi ljudske strahove

"Vaš ministar unutrašnjih poslova ima isti mentalitet kao predsjednik Tramp. U stvari Salvinija i zovem 'malim Trampom'. Koristi se istim radikalnim neznanjem, iskorištava strah i mržnju", kazao je Gir za italijanske dnevne novine Korijere dela Sera
2613 pregleda 2 komentar(a)
Gir, Foto: Reuters
Gir, Foto: Reuters

Italijanski ministar unutrašnjih poslova i čelnik desnice Mateo Salvini je "mali Tramp" koji iskorištava ljudske strahove da bi dobio glasove, kazao je u danas američki glumac Ričard Gir, angažovan po pitanju migranata na Mediteranu. 

69-godišnji Gir nedavno se sukobio sa Salvinijem oko broda humanitarne organizacije Open Arms (Otvorene ruke). Italija je tom plovilu na kojem je stotinjak migranata zabranila pristajanje u njene luke. 

Španija je ponudila svoje luke, no brod je to odbio jer bi putovanje do te zemlje trajalo predugo i njime bi se rizikovalo zdravsteno stanje migranata, prenio je Reuters. 

Salvini tvrdi da Open Arms laže o stanju migranata i da je doktorska inspekcija italijanskih vlasti preko vikenda pokazala da situacija na plovilu nije hitna. 

"Vaš ministar unutrašnjih poslova ima isti mentalitet kao predsjednik Tramp. U stvari Salvinija i zovem 'malim Trampom'. Koristi se istim radikalnim neznanjem, iskorištava strah i mržnju", kazao je Gir za italijanske dnevne novine Korijere dela Sera.

Gir je posjetio Open Arms prije dvije sedmice  kao bi donio hranu migrantima i pružio im utjehu. Salvini ga je zbog toga pozvao da odvede migrante u Holivud i primi ih "u svojim vilama". 

"Kad bi vaš ministar unutrašnjih poslova proveo vrijeme s tim ljudima, poslušao njihove priče i porodične traume, promijenio bi svoj stav", rekao je glumac. 

Dodao je kako bi se htio sastati sa Salvinijem jer je "siguran da nije onakav kakvim se predstavlja u javnosti". 

"Ima porodicu, djecu, roditelje. No politiku koristi kao sredstvo za jačanje podrške. Život može biti jednostavan, ako si iskren i govoriš iz srca", rekao je Gir. 

Salvini je 8. avgusta saopštio da vladajuća koalicija sa Pokretom pet zvijezda (M5S) više nije moguća, pa je najavio izbore iz kojih bi, zbog velikog rasta popularnosti, mogao izaći kao premijer. 

No plan mu nije uspio.

Liga je predložila da se glasa o povjerenju vladi, ali su M5S i opoziciona Demokratska stranka (PD) odbili raspravljati o tome pa sada njihovi političari otvoreno govore o formiranju koalicije između sebe kako bi marginalizovali Salvinija, piše Reuters. 

Ne željeći izgubiti vlast Salvini je ublažio stanovište i rekao da je spreman nastaviti saradnju s M5S-om, uz moguće kadrovske izmjene u vladi, na što bivši saveznici nisu pristali.

Preporučujemo za Vas