DAN ODLUKE DANAS

Italija na putu prema krahu vlade i krize sa nepredvidivim ishodom

Salvinijeva prvobitna ideja bili su prijevremeni izbori. Kao čelnik ekstremno desne Lige, koja vodi u anketama, mogao je očekivati pobjedu na izborima i premijersku poziciju
1350 pregleda 1 komentar(a)
Mateo Salvini: Materijal za premijera?, Foto: Reuters
Mateo Salvini: Materijal za premijera?, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.08.2019. 10:01h

Populistička koalicija koja je na vlasti u Italiji 14 mjeseci čini se da bi mogla u utorak konačno pasti nakon višemjesečnih sukoba i zastoja utirući put za "nepredvidiv" ishod.

Premijer Đuzepe Konte trebao bi govoriti u Senatu u 15 sati, dvije sedmice nakon što je njegov zamjenik Mateo Salvini neočekivano dao do znanja da želi srušiti vladu.

Konte će, očekuje se, braniti svoju vladu i uzvratiti Salviniju i tada se suočiti s glasanjem o povjerenju ili spontano podnijeti ostavku predsjedniku Serđu Matareli.

Prema mišljenju analitičara Barclays Bank Fabia Foisa, "taj korak će službeno potaknuti jednu od najnepredvidljivijih kriza vlade u modernoj italijanskoj istoriji".

Salvinijeva prvobitna ideja bili su prijevremeni izbori. Kao čelnik ekstremno desne Lige, koja vodi u anketama, mogao je očekivati pobjedu na izborima i premijersku poziciju.

Uz Salvinija, obožavatelja autoritarnih vladara poput ruskog predsjednika Vladimira Putina i mađarskog premijera Viktora Orbana, bivšeg zagovornika izlaska iz EU, Italija bi i dalje skretala udesno.

Protiv svakog očekivanja, M5S i opoziciona Demokratska stranka (PD) odbili su raspravljati o glasanju o povjerenju pa sada njihovi političari otvoreno govore o formiranju koalicije između sebe kako bi marginalizovali Salvinija, prenosi Hina.

Ljut, Mateo Salvini je u nedjelju uveče pozvao pristalice da protestuju protiv takve mogućnosti.

"Mirno ćemo izaći na ulicu", upozorio je na skupu rekavši da će M5S i PD kojemu je na čelu bivši premijer Mateo Renci moći sastaviti koaliciju samo "preko njega mrtvog".

Kad Konte da ostavku, očekuje se da će Matarela održati konsultacije s čelnicima političkih stranaka kako bi se vidjelo može li biti formirana alternativna vlada ili su prijevremeni izbori jedino rješenje postojeće krize.

Preporučujemo za Vas