Pala italijanska vlada: Premijer Đuzepe Konte podnio ostavku

Konte, profesor prava, koji se počevši od prošle godine našao između pomenute Lige i Pokreta pet zvjezdica, obratio se Senatu danas u 15 sati, gotovo dvije nedjelje nakon što ga je Salvini pozvao da prekine partnerstvo i krene na nove izbore
7050 pregleda 6 komentar(a)
Novi pad Vlade, Foto: Reuters
Novi pad Vlade, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.08.2019. 17:55h

Italijanski premijer Đuzepe Konte podnio je danas ostavku, javljaju mediji.

On je danas obavijestio javnost da podnosi ostavku na fuknciju nakon sve dubljih koalicionih tenzija sa vicepremijerom i liderom Lige Mateom Salvinijem.

Konte je, u obraćanju parlamentu, optužio ministra unutrašnjih poslova Salvinija da je "neodgovoran" i da isključivo "gleda sopstveni interes i interes svoje stranke".

"Salvinijeva odluka (da poljulja koaliciju) je ozbiljna i ima značajne posljedice na ekonomski i društveni život zemlje", rekao je.

Konte, profesor prava, koji se počevši od prošle godine našao između pomenute Lige i Pokreta pet zvjezdica, obratio se Senatu danas u 15 sati, gotovo dvije nedjelje nakon što ga je Salvini pozvao da prekine partnerstvo i krene na nove izbore.

"Kriza koja je u toku neizbježno potkopava rad vlade, koja se završava ovdje", rekao je Konte u govoru u Senatu.

Liga je zatražila izglasavanje nepovjerenja vladi Đuzepea Kontija, ali aktuelni premijer je to izbjegao sam podnoseći ostavku predsjedniku republike.

Populistička vlada u Italiji trajala je 14 mjeseci, i to je bila 65. italijanska vlada.

Bonus video: