Salvini: Ne plašim se vanrednih izbora

Dosadašnji koalicioni partner Lige, Pokret pet zvjezdica, navodno pregovara o formiranju nove vlade s opozicionom strankom lijevog centra, Demokratskom partijom. Ako bi ti razgovori bili uspešni, Salvinijeva Liga bila bi uklonjena iz vlade, navodi Politiko
555 pregleda 0 komentar(a)
Mateo Salvini, Foto: Reuters
Mateo Salvini, Foto: Reuters

Ministar unutrašnjih poslova Italije Mateo Salvini izjavio je u italijanskom Senatu da je izazvao krizu vlade usred ljeta, jer se ne plaši vanrednih izbora.

Salvini je lider desničarske stranke Liga.

Pošto je italijanski premijer Đuzepe Konte u utorak u Senatu objavio da podnosi ostavku, Salvini, koji je i zamjenik premijera, rekao je da će "ponovo učiniti sve što je uradio", da je "slobodan čovjek" i da se "ne plaši mišljenja Italijana", navodi Asošiejted pres.

Konte je podnošenjem ostavke stavio tačku na populističku vladu formiranu prije 14 mjeseci, spriječivši glasanje o povjerenju vladi koje je ranije zatražio Salvini, u namjeri da izdejstvuje vanredne izbore, pošto mu je popularnost porasla zbog antimigrantske politike.

Ranije danas Konte je optužio Salvinija da je neodgovoran i da se vodi ličnim, a čak ne ni partijskim interesima, pošto pokušava da iskoristi sopstvenu popularnost, naveo je Frans pres. "Suština demokratije je da građani glasaju, ali neodgovorno je tražiti od njih da

glasaju svake godine. Umjesto krize, Italiji je potrebno hitno donošenje mjera za privredni rast i investicije", kazao je Konte. On je naveo i da kriza vlade dovodi Italiju u rizik "političke i finansijske nestabilnosti", prenosi AP.

Konteova ostavka neće automatski dovesti do vanrednih parlamentarnih izbora.

On će o odluci da podnese ostavku danas obavjestiti predsjednika Italije Serđa Matarelu, koji može da zatraži od Kontea da pokuša da pronađe alternativnu većinu u parlamentu ili da prihvati njegovu ostavku i pokuša da nađe nekog drugog lidera koji bi mogao da okupi novu vladajuću koaliciju, bez raspisivanja izbora.

Ako formiranje nove koalicije ne bude moguće, Materala može da raspusti parlament, što bi vodilo raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora, koji bi najranije mogli da budu održani u oktobru.

Dosadašnji koalicioni partner Lige, Pokret pet zvjezdica, navodno pregovara o formiranju nove vlade s opozicionom strankom lijevog centra, Demokratskom partijom. Ako bi ti razgovori bili uspešni, Salvinijeva Liga bila bi uklonjena iz vlade, navodi Politiko.

Bonus video: