Salviniju pada popularnost nakon izazivanja političke krize

Salvinijevu Ligu podržava 31,3 odsto birača, skoro sedam odsto manje u odnosu na rezultate ankete objavljene 6. avgusta
656 pregleda 0 komentar(a)
Salvini i Konte, Foto: Reuters
Salvini i Konte, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.08.2019. 16:06h

Italijanski desničarski lider Mateo Salvini izgubio je na popularnosti zbog izazivanja političke krize, pokazuju danas objavljeni rezultati ispitivanja javnog mnjenja.

Salvinijevu Ligu podržava 31,3 odsto birača, pokazuje anketa koju je sproveo institut Tecne, a objavio scenaripolitici.com.

U prethodnoj anketi, objavljenoj 6. avgusta, Ligu je podržavalo 38 odsto birača.

U istom periodu je Pokretu pet zvijezda (M5S) porasla podrška sa 17,5 na 20,8 odsto, kao i Demokratskoj stranci (PD) s 22,4 na 24,6 odsto, objavio je institut Tecne, a prenosi Hina.

Pregovori PD i M5S

PD i M5S, dvije stranke koje će pokušati da formiraju novu italijansku vladu, danas će održati svoj prvi krug pregovora.

Njihov savez smatra se jedinom alternativom prijevremenim izborima na kojima bi, prema anketama, ipak pobijedila Liga bivšeg ministra unutrašnjih poslova Salvinija.

Lider PD-a Nikola Cingareti je kasno juče rekao da "definitivno treba da počnu sa radom" na listi od deset prioriteta koje je predložio lider M5S-a Luiđi Di Majo.

Di Majo je u petak za novine Korijere dela Sera rekao da je prva tačka prihvatanje nacrta ustavne reforme kojom bi se smanjio broj italijanskih poslanika.

O rješavanju političke krize u Italiji odlučivaće predsjednik Serđo Matarela, koji mora izabrati hoće li imenovati novu vladu ili raspustiti parlament i sazvati nove izbore.

Nakon dvodnevnih konsultacija ove sedmice, novi krug najavio je za utorak.

Bonus video: