U Čečeniji otvorena " najveća džamija u Evropi"

Nazvana po proroku Muhamedu, džamija može da primi 30.000 osoba
4430 pregleda 4 komentar(a)
Džamija "Ponos muslimana", Foto: Reuters
Džamija "Ponos muslimana", Foto: Reuters
Ažurirano: 24.08.2019. 11:49h

Vlasti Čečenije su juče predstavile novu džamiju na pompeznoj ceremoniji kojoj su prisustvoali lokalni i strani zvaničnici.

Nazvana po proroku Muhamedu, džamija može da primi 30.000 osoba, a čečenske vlasti su je opisale kao „najveću i najljepšu“ u Evropi, prenio je Rojters.

Čečenski lider Ramzan Kadirov je rekao da je džamija, koja se nalazi u gradu Šali, „jedinstvenog dizajna, fascinantne veličine i ljepote“.

Džamija je obložena je spolja i iznutra bijelim grčkim mermerom, a ukrašena je čistim zlatom. Veliki luster u obliku lotosa ukrašen je svarovski kristalima, rečeno je medijma na otvaranju.

Lokalne vlasti saopštile i da u dvorištu džamije može da stane dodatnih 70.000 vjernika.

Kadirov, kojeg je ruski predsjednik Vladimir Putin 2007. imenovao da vlada oblašću sa većinskim muslimanskim stanovništvom, predvodi oživljavanje islama u Čečeniji.

On je 2008. otvorio „Srce Čečenije“, džamiju koja može da primi 10.000 vjernika u prijestonici Grozni, koja je razorena u dva rata između Moskve i separatista nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991.

Grupe za ljudska prava kritikuju Kadirova za rasprostranjena kršenja prava u toj oblasti, što on demantuje.

Pristalice mu odaju priznanje zato što je dobio relativni mir i stabilnost regionu pogođenom višegodišnjom ključajućom pobunom

Kadirov je tokom ceremonije zamolio građane da njemu u čast izgrade malu džamiju kada bude umro.

"To će za mene biti divan poklon", rekao je Kadirov.

Bonus video: