O POŽARIMA U AMAZONIJI

Merkel: Naša kuća gori, ne možemo da ćutimo

Njemačka kancelarka je kazala da su lideri G7 "potreseni" požarima koji haraju Amazonijom
3438 pregleda 1 komentar(a)
Merkel, Foto: Reuters
Merkel, Foto: Reuters

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da lideri G7 "ne mogu da ostanu nijemi" pred požarima u šumama brazilske Amazonije i da će apelovati da se učini sve kako bi se vatrena stihija zaustavila.

Angela Merkel je u svojoj ovonedjeljnoj video-poruci rekla da Njemačka podržava poziv francuskog predsjednika Emanuela Makrona da se na samitu G7 koji danas počinje u Bijaricu, razgovara o požarima u Amazoniji.

"Emanuel Makron je u pravu - naša kuća gori i mi ne možemo da ćutimo", rekla je Merkelova.

Ona je dodala da su lideri "potreseni" požarima koji haraju Amazonijom i da će razgovarati o tome kako mogu da pomognu, kao i da će poslati jasan poziv da se sve mora učiniti kako bi se zaustavili požari u prašumi za koju se kaže da predstavlja pluća planete, prenosi Tanjug.

Angela Merkel nije direktno govorila o političkim i trgovinskim nesuglasicama, ali je rekla da je uvijek bolje razgovarati "jedni sa drugima nego jedni o drugima", a da je G7 odlična prilika za to.

I dok su juče Francuska i Irska zaprijetile da će blokirati trgovinski sporazum EU i južznoameričkog bloka Merkosur kojem pored Brazila pripadaju i Argentina, Urugvaj i Paragvaj, njemačka vlada je saopštila da to neće pomoći u smanjenju uništenja šuma u Brazilu, prenosi AP.

Preporučujemo za Vas