U ORGANIZACIJI VETERANA

Defile Ukrajinaca povodom Dana nezavisnosti umjesto vojne parade

Zelenski je obećao da će sredstva koja je država uštedjela od njegovog dolaska na funkciju prije tri mjeseca, oko 10 miliona eura, prebaciti u fondove za bonuse vojnicima
1276 pregleda 0 komentar(a)
Defile u Kijevu, Foto: Defile u Kijevu
Defile u Kijevu, Foto: Defile u Kijevu

Oko 20 hiljada Ukrajinaca, među kojima vojnici i njihove porodice, u subotu je učestvovalo u nezvaničnom defileu u Kijevu povodom Dana nezavisnosti, prenosi Tanjug.

Defile je organizovan poslije kontroverzne odluke predsjednika Volodimira Zelenskog da otkaže vojnu paradu.

Noseći zastave Ukrajine i svojih vojnih jedinica, demonstranti, uključujući aktivne vojnike u uniformama, veterane i dobrovoljce u borbama protiv proruskih separatista, prošetali su glavnom kijevskom ulicom. Članovi porodica poginulih vojnika su nosili njihove slike.

Hiljade posmatrača je stajalo duž čitave rute šetnje i vikalo "Hvala" i "Slava".

"Ovaj marš pokazuje snagu i duh našeg naroda", rekla je za Frans pres jedna od učesnica skupa, čiji sin je prije pet godina poginuo na frontu.

Nezvanični defile su organizovali veterani kao odgovor na odluku predsjednika Zelenskog da otkaže ovogodišnju vojnu paradu.

Zelenski je obećao da će sredstva koja je država uštedjela od njegovog dolaska na funkciju prije tri mjeseca, oko 10 miliona eura, prebaciti u fondove za bonuse vojnicima.

Na zvaničnoj ceremoniji na kijevskog centralnom trgu, Zelenski je odlikovao 30 vojnika i izrazio nadu da će uskoro u Ukrajini biti mira.