RAZGOVARALI NA SAMITU G7

Makron Trampu: Oporezivanje tehnoloških giganata nije upereno protiv SAD

Bijela kuća je saopštila da su Tramp i Makron "razmotrili značaj promovisanja slobodne i fer trgovine, smanjenja barijera u trgovini, oporezivanja i propisa, i obezbjeđivanja slobode navigacije i trgovine kao stubova globalnog ekonomskog rasta"
891 pregleda 0 komentar(a)
Tramp i Makron, Foto: Andrew Harnik/AP
Tramp i Makron, Foto: Andrew Harnik/AP

Predsjednici SAD i Francuske, Donald Tramp i Emanuel Makron razgovarali su danas u Bijaricu o ekonomskim i trgovinskim pitanjima i bezbjednosnim izazovima tokom radnog ručka uoči početka samita Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (G7).

Neimenovani francuski diplomata izjavio je da je Makron tokom dvočasovnog ručka pokušao da smanji pritisak koji Tramp vrši zbog novog francuskog poreza uvedenog tehnološkim gigantima.

Prema njegovim riječima, Makron je rekao Trampu da taj porez ne predstavlja antiameričku politiku i ukazao na potrebu da svaka zemlja bude sposobna da oporezuje digtalne aktivnosti.

Tramp je više puta najavio kontramjere protiv Francuske zbog poreza koji je Pariz uveo velikim tehnološkim kompanijama, zaprijetivši taksama na uvoz francuskog vina.

Francuski diplomata je prenio da je Makron kazao Trampu da se ne može praviti veza između oporezivanja tehnoloških džinova i carine na vino i da je pokušao da ga ubijedi da nema smisla započinjati trgovinski rat zbog tog pitanja.

Diplomata je rekao i da je Makron Trampu iznio detalje francuskog plana za smanjenje tenzija s Iranom na kojem je Pariz radio nekoliko nedjelja.

Prema tom planu, Iranu bi bilo dozvoljeno da izvozi naftu u ograničenom vremenskom periodu, a Teheran bi zauzvrat morao da u potpunosti primijeni međunarodni nuklearni sporazum sa velikim silama iz 2015. godine, da smanji tenzije u Persijskom zalivu i da počne pregovore.

Bijela kuća je saopštila da su Tramp i Makron "razmotrili značaj promovisanja slobodne i fer trgovine, smanjenja barijera u trgovini, oporezivanja i propisa, i obezbjeđivanja slobode navigacije i trgovine kao stubova globalnog ekonomskog rasta".

Kako se navodi, dva lidera su razgovarala i o zajedničkim bezbjednosnim izazovima, naročito o krizi u Libiji, sve većoj nestabilnosti u afričkom regionu Sahel i tenzijama u Persijskom zalivu.