TRAŽI SE SKLONIŠTE

Italija zabranila humanitarnom brodu sa 100 migranata da uplovi u njene vode

Organizacija je zamolila njemačku vladu da pomogne u pronalaženju sigurne luke
847 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.08.2019. 15:32h

 Italijanski desničarski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini zabranio je danas njemačkom humanitarnom brodu na kom se nalaze migranti spaseni blizu libijske obale da udje u italijanske vode.

Na brodu njemačke organizacije "Lifeline" nalazi se 100 migranata koji su spaseni 50 kilometara od obale Libije. Organizacija je zamolila njemačku vladu da pomogne u pronalaženju sigurne luke.

Italija i Malta su najbliže zemlje, ali politika Italije je da ne prima humanitarne brodove sa migrantima. Malta prihvata migrante koje spase u vodama koje su pod njenom kontrolom.

Poslije pobune tokom koje je 2011. zbačen i ubijen dugogodišnji libijski lider Moamer Gadafi, Libija je postala glavna tačka za afričke migrante i izbjeglice koji pokušavaju da se domognu Evrope.

Posljednjih godina Evropska unija pomaže obalskoj straži i drugim libijskim snagama da spriječe migrante da krenu na opasno putovanje Sredozemnim morem ka Evropi. Međutim, grupe koje se bore za ljudska prava kažu da su ti napori ostavili migrante na milost brutalnim naoružanim grupama ili u migrantskim logorima sa neadekvatnim uslovima bez hrane i vode.

Preporučujemo za Vas