NA ZAHTJEV BRITANSKOG PREMIJERA

Kraljica odobrila suspenziju parlamenta, šta to znači za Bregzit?

Konzervativni poslanik i protivnik Bregzita u kampanji pred referendum 2016. Dominik Griv nazvao je ovo "nečuvenim potezom"
9511 pregleda 13 komentar(a)
Boris Džonson, Foto: Reuters
Boris Džonson, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.08.2019. 16:39h

Kraljica Elizabeta II odobrila je suspenziju britanskog parlamenta od 9. septembra do 14. oktobra, nakon što je to od nje zatražio premijer Boris Džonson, prenosi Rojters.

Suspenzija parlamenta će tako važiti nekoliko dana nakon što se poslanici vrate s ljetnjeg odmora i nekoliko sedmica prije roka za Bregzit 31. oktobra.

To znači da britanski poslanici vjerovatno neće imati vremena da izglasaju bilo kakav zakon koji bi spriječio Džonsona i njegovu vladu da realizuju Bregzit, odnosno izlazak Velike Britanije iz Evropske unije, bez dogovora s Briselom.

Konzervativni poslanik i protivnik Bregzita u kampanji pred referendum 2016. Dominik Griv nazvao je ovo "nečuvenim potezom". Upozorio je i da bi to moglo dovesti do glasanja o nepovjerenju vladi. 

"Vlada će pasti", rekao je Griv za BBC.

Neimenovani izvor iz britanske vlade brani ovaj jedinstveni potez. 

"Vrijeme je da nova vlada i novi premijer iznesu plan za zemlju nakon što napusti EU."

U međuvremenu je objavljeno i pismo koje je Džonson poslao parlamentu.

"Jutros sam razgovarao s Njenim Visočanstvom kraljicom kako bih zatražio završetak trenutnog zasjedanja parlamenta u drugoj sedmici septembra, prije no što novo zasjedanje parlamenta počne u ponedjeljak 14. oktobra govorom pred kraljicom", napisao je Džonson u pismu poslanicima. 

Kritičari tvrde da će ovakav potez spriječiti parlament, kao ključnu demokratsku ustanovu, da učestvuje u demokratskom procesu oko Bregzita. 

Ideja o gašenju parlamenta, poznata kao prorogacija, izazvala je dosta kontroverzi, a kritičari su rekli da će tako poslanici biti spriječeni da obavljaju svoju demokratsku ulogu u procesu Bregzita.

BBC navodi da je samo mali broj ministara vlade znao za plan i da će to dovesti do velikog sukoba.

Velika Britanija treba da napusti EU 31. oktobra, sa ili bez dogovora.

Džonson tvrdi da želi da napusti EU sporazumno, ali je spreman da ode i bez dogovora radije nego da propusti rok.

Ta pozicija je podstakla brojne opozicione poslanike da se okupe kako bi pokušali da blokiraju eventualni dogovor, a u utorak su najavili da namjeravaju da iskoriste parlamentarni proces u tome.

Ali pošto će parlament biti suspendovan 10. septembra, imaće samo nekoliko dana naredne nedjelje za svoj plan.

Britanski zakonodavci će vjerovatno glasati o planovima premijera 21. i 22. oktobra, rekao je Džonson u srijedu, postavljajući osnov za obračun između Parlamenta i premijera zbog njegovih planova za Bregzit, prenosi Rojters.

Džonson je negirao izjave poslanika koji ga kritikuju da je pokušao da ih izostavi iz rasprave o Bregzitu skraćujući vrijeme tokom kojeg će Parlament moći da zasijeda do 31. oktobra, odnosno do roka za Bregzit.

Korbin pisao kraljici

Lider britanske opozicione Laburističke stranke Džeremi Korbin pisao je kraljici Elizabeti prije njene odluke i izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog plana Borisa Džonsona da suspenduje parlament do 14. oktobra. Korbin je zatražio sastanak sa kraljicom, prenio je tada Rojters.

Korbin je tada rekao da će njegova partija učiniti sve da spriječi vladu da suspenduje parlament. Kako je naveo, prvo će se zalagati za zakonski propis kojim bi se spriječila suspenzija parlamenta, a zatim će tražiti glasanje o nepovjerenju vladi.

Još jedna manja opoziciona stranka, protivnici Bregzita, Liberal-demokrate su objavili da su, takođe, pisali kraljici i izrazili brigu zbog posljednjeg potreza britanskog premijera.

Preporučujemo za Vas