Italija: Dogovoreno formiranje koalicione vlade, bez Salvinija

Nakon što Konte predloži listu ministara predsjedniku Matareli, oba doma italijanskog parlamenta trebalo bi da izglasaju povjerenje novoj vladi
5278 pregleda 1 komentar(a)
Luiđi di Majo, Foto: Reuters
Luiđi di Majo, Foto: Reuters

Lideri italijanske Demokratske stranke lijevog centra (PD) i populističkog pokreta Pet zvezdica saopštili su danas da su se složili da formiraju koalicionu vladu.

Do dogovora je došlo kada je Demokratska stranka pristala na zahtjev Pet zvjezdica da Đuzepe Konte ponovo bude premijer. Oni su zatim zatražili od predsjednika države da Konteu da mandat za formiranje nove koalicione vlade.

"Rekli smo predsjedniku da smo postigli dogovor sa PD-om koji će omogućiti Konteu da bude sljedeći premijer", rekao je lider Pet zvjezdica Luiđi Di Majo nakon sastanka sa predsjednikom Italije Serđom Matarelom, koji je bio posljednja prilika da se izađe iz krize, prenosi BBC.

Predsjednik Demokratske stranke Nikola Cingareti nakon sastanka sa predsjednikom Italije rekao je da smatra da je "vrijedno da probamo ovo".

Nakon što Konte predloži listu ministara predsjedniku Matareli, oba doma italijanskog parlamenta trebalo bi da izglasaju povjerenje novoj vladi.

Planirana zajednička administracija radiće do sljedećih zakazanih izbora 2023. godine.

Ovom koalicijom desničarska Liga Matea Salvinija je ostavljena van vlasti više godina.

Konte je prije nedelju dana podnio ostavku pošto je desničarska Liga odlučila da uskrati podršku populističkoj vladi.

On je tim potezom spriječio glasanje o povjerenju vladi koje se očekivalo tog dana, 12 dana pošto ga je zatražio Salvini, koji je i zamjenik premijera, navodi Politiko.

Prije nego što je objavio da podnosi ostavku, Konte je rekao da Salvinijeva odluka "ima velike posljedice po zemlju i njenu ekonomiju".

Majo je pozdravio spremnost demokrata da ponovo prihvate Konteovo imenovanje za premijera.

"U teškim vremenima poput ovih, izbjegavanje preuzimanja odgovornosti je nešto što ne možemo da priuštimo", rekao je Cingareti.

Da dogovor nije postignut, predsjednik bi imenovao prelaznu vladu i raspisao vanredne izbore.

Dvije stranke, inače žestoki rivali, vodile su napete razgovore nakon prošlonedeljnog raspada prethodne koalicione vlade.

Može se desiti da vlada Pokreta pet zvjezdica i demokrata ne bude stabilnija od odlazeće, s tenzijama prilikom sastavljanja budžeta. Lider Lige je obećao paket podsticaja od 50 milijardi eura u budžetu za 2020. godinu koji se do sredine oktobra mora predstaviti Evropskoj komisiji. To bi moglo dovesti do ozbiljnog sukoba s EU, imajući u vidu ogroman dug Italije, što, kako ističe Fajnenšel tajms, pokazuje kolika je cijena političke krize.

Bonus video: