SLIJEDI RAZMJENA ZATVORENIKA?

Ruski mediji: Ukrajinski reditelj prebačen u Moskvu

Advokat Sencova rekao je da nije upoznat sa planovima o razmjeni svog klijenta sa uhapšenim Rusima u Ukrajini
860 pregleda 0 komentar(a)
Demonstranti tražili oslobađanje Sencova, Foto: Reuters
Demonstranti tražili oslobađanje Sencova, Foto: Reuters

Ukrajinski reditelj Oleg Sencov, osuđen u Rusiji za planiranje terorističkih djela na Krimu, prebačen je u Moskvu iz kaznene kolonije u Autonomnoj oblasti Jamalo-Neneciji, rekao je danas jedan izvor upoznat sa situacijom, prenosi ruska agencija TASS.

Izvor je rekao da je Sencov prebačen u Moskvu iz daleke arktičke kolonije da bi bio razmijenjen. Međutim advokat Sencova Dmitrij Dinze rekao je za Tass da nije upoznat sa planovima o razmjeni svog klijenta sa uhapšenim Rusima u Ukrajini. 

Ukrajinski mediji prošle nedjelje su javili da Kijev i Moskva namjeravaju da izvrše razmjenu zatvorenika. 

Ova vijest stigla je dan pošto je ukrajinski sud oslobodio iz zatvora ruskog novinara Kirila Višinskog, što je protumačeno kao signal da se dugoočekivana razmjena zarobljenika sa Rusijom vraća na dnevni red. Ukrajinski sud je odlučio da Višinskog pusti na uslovnu slobodu poslije više godnu dana provedenih u zatvoru. 

Višinski, šef kijevske redakcije ruske agencije RIA novosti, bio je u zatvoru otkako je u maju prošle godine uhapšen pod optužbom za izdaju. 

Njegovo puštanje se čini kao znak za početak razmjene zarobljenika o kojoj se razgovara otkako je nekadašnji glumac Volodimir Zelenski u aprilu pobijedio na predsjedničkim izborima u Ukrajini. 

Ruski vojni sud je 25. avgusta 2015. godine osudio Sencova na 20 godina zatvora pod optužbama da je organizovao terorističku grupu na Krimu.

Preporučujemo za Vas