Sijarto: Zapadne kolege u EU samo govore o proširivanju, a protiv su kad se odlučuje

Šef mađarske diplomatije kazao je da se Budimpešta zalaže za "brzo proširivanje Evropske unije"
1101 pregleda 0 komentar(a)
Sijarto, Foto: AP
Sijarto, Foto: AP

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto je na zasijedanju ministara EU u Helsinkiju izjavio da se Budimpešta zalaže za "brzo proširivanje Evropske unije" i počinjanje pregovora sa Skopljen i Tiranom.

"Ali iskreno, vrlo iskreno", predočio je mađarski ministar, "moje iskustvo govori da neki od mojih kolega na zapadu Evropske unije samo govore o proširivanju, ali kad se dođe do odlučivanja oni su obično protiv".

Sijarto je naglasio da je to "pošteno govoreći dvoličnost" i rekao da to Mađarsku veoma brine, jer je ona u susjedstvu sa Zapadnim Balkanom i znatno više je svjesna "važnosti uključivanja zapadnobalkanskih zemalja u članstvo EU".

"Mi veoma žalimo zbog toga što su naši zapadni partneri dvolični prema proširivanju", zaključio je šef mađarske diplomatije.

Evropski komesar Johanes Han je uoči razgovora ministara inostranih poslova EU i Zapadnog Balkana podvukao da je "rješenje, odnosno povoljan rezultat ishod dijaloga Srbije i Kosova, skoro presudan za evropsku perspektivu cijelog regiona".

Han je ponovo istakao stav EU da je zato "bitno da se povuku carine (Prištine na robu iz Srbije), jer je to protivno duhu Unije…jer je u pitanju jedinstveno tržište".

Evropski komesar je primijetio i da Srbija mora da obustavi napore za povlačenje priznanja Kosova, uz ocjenu da "obje strane treba da učine korake jedni ka drugima i može se naći rješenje koje nije nemoguće".

On je ocijenio da će poslije izbora na Kosovu "situacija biti jasnija" i dodao da se nada da će s novim osobljem u EU moći da se krene u završnu fazu pregovora.

Na pitanje novinara kako gleda na namjeru Srbije da "potpiše trgovinski sporazum sa proruskim blokom", Peka Haavisto, šef diplomatije Finske, predsjedavajuće EU, je uzvratio da "svaka zemlja na Zapadnom Balkanu ima svoju specifičnu situaciju" i rekao da Finska smatra da je "najvažnije da se proces proširivanja nastavi".

Finski ministar je istakao da bi zato bilo dobro da se sagleda i pitanje davanja datuma početka pregovora o članstvu sa Skopljem i Tiranom, napomenuvši da je "Sjeverna Makedonija učinila mnogo napora da izdejstvuje početak pregovora".

"Mada mi danas svi govorimo o Bregzitu i", primijetio je Haavisto, "vrlo je lako zaboraviti zapadnobalkanske zemlje koje žele da postanu članice Evropske unije".

Slovački ministar Miroslav Lajčak je bio mišljenja da kad je riječ o potpisivanju Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom, Srbija mora da se opredijeli.

"Ako ste ozbiljno opredijeljeni za Evropu (EU), onda treba da slijedite politička opredjeljenja koja vas tome i vode, a ovaj potez nije jedan od tih", smatra Lajčak.

Bonus video: