Korbin najavio borbu za izbore 14. oktobra

Nakon sastanka s čelnicima drugih opozicionih stranaka, Korbin je kazao da su svi "ujedinjeni u protivljenju planovima Borisa Džonsona za Bregzit bez sporazuma"
647 pregleda 0 komentar(a)
Korbin, Foto: Reuters
Korbin, Foto: Reuters

Vođa britanskih opozicionih laburista, Džeremi Korbin, danas je rekao da je spreman boriti se za izbore 14. oktobra, ali s "mehanizmom" koji bi omogućio odlaganje datuma Bregzita, javlja Rojters.

Korbin već duže vremena govori da priželjkuje prijevremene izbore kako bi konzervativce zbacio s vlasti, ali se neki u njegovoj stranci pribojavaju da će premijer Boris Džonson iskoristiti izbore kako bi Veliku Britaniju izveo iz Evropske unije bez sporazuma tako što će zaobići parlament.

Korbin, stalni kritičar EU, pojašnjava da opšti izbori i napori da se spriječi Bregzit bez sporazuma nisu izbor "ili-ili", sugerišući da će Laburistička stranka raditi kako bi spriječila izlazak zemlje iz evropskog bloka bez sporazuma, čak i nakon što počne izborna kampanja, prenosi Hina.

Laburisti žele spriječiti Džonsona da sprovede Bregzit bez sporazuma

Prema izvorima iz redova laburista, Korbin i dalje želi da njegovi poslanici dignu ruke za opće izbore 14. oktobra, ali s dodanim "mehanizmom" koji bi spriječio "neuredan" izlazak zemlje iz EU.

Nakon sastanka s čelnicima drugih opozicionih stranaka, Korbin je kazao da su svi "ujedinjeni u protivljenju planovima Borisa Džonsona za Bregzit bez sporazuma".

"Uvjereni smo da zakonodavni put koji smo odabrali ima sve šanse da bude uspješan i radimo na tome da spriječimo Džonsona da iskoristi izbore i provede Bregzit bez sporazuma", kazao je Korbin.

Laburisti, nastavio je, "žele spriječiti izlazak zemlje bez sporazuma i žele opšte izbore kako bi stali na kraj strogim mjerama štednje te krenuli ulagati u naše zajednice".

"Uvjeren sam da možemo postići oboje", poručio je Korbin.

Bonus video: