Nova vlada Italije položila zakletvu

Nova vlada je "brak iz računa" dvIije rivalske partije: populističkog "Pokreta pet zvjezdica" i Demokratske stranke lijevog centra
358 pregleda 0 komentar(a)
Di Majo i Matarela, Foto: Reuters
Di Majo i Matarela, Foto: Reuters

Nova italijanska vlada premijera Đuzepea Kontija položila je danas zakletvu na ceremoniji u predsjedničkoj palati "Kvirinale", uz obećanje da će se starati o interesima Italije.

Nova vlada je "brak iz računa" dvIije rivalske partije: populističkog "Pokreta pet zvjezdica" i Demokratske stranke lijevog centra.

Konteova 14-mjesečna koalicija raspala se u avgustu kada je desničarska "Liga", predvođena Mateom Salvinijem, izašla iz vladajuće koalicije.

Deset ministara u novoj vladi je iz "Pokreta pet zvjezdica", najveće stranke u Parlamentu. Demokratska stranka ima devet ministara, a još jedna mala ljevičarska partija jednog. Nova ministarka unutrašnjih poslova ne pripada ni jednoj partiji.

Koliko dugo će ova koalicija bivših neprijatelja trajati, može da zavisi od toga koliko je riješena da izbjegne prevremene izbore koji bi mogli da dovedu antiimigrantsku Salvinijevu partiju na vlast. Njegova "Liga" je ostvarila značajne reuzultate na evropskim parlamentarnim izborima u maju.