Njemačka firma prodaje špijunski softver Turskoj

Firma Finfišer je u Njemačkoj poznata po razvoju takozvanog Bundestrojanera, špijunskog softvera koji policija koristi, uz sudsku dozvolu, za praćenje telefona osumnjičenih kriminalaca
1397 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija
Ilustracija
Ažurirano: 05.09.2019. 15:58h

Njemački tužioci vode istragu protiv jedne bavarske kompanije osumnjičene za prodaju špijunskog softvera Turskoj, što vlastima omogućava da špijuniraju opozicione aktiviste preko njihovih telefona, objavili su danas njemački mediji.

Istražitelji u Minhenu sumnjaju da je firma Finfišer (FinFisher) ilegalno izvozila opremu, objavili su javni servisi NDR, WDR, BR i list „Zidojče cajtung“.

Odnosi između dva NATO saveznika su već napeti.

Njemačke vlasti su zabrinute zbog uticaja Ankare na tri miliona stanovnika tuskog porijekla u toj zemlji, dok Berlin zavisi od pomoći Turske u sprečavanju novih talasa izbjeglica poput onog koji je preplavio Evropu 2015, navodi Rojters.

Softver, nazvan Finspaj (Finspx), navodno je instaliran na telefone aktivista na protestima 2017. protiv masovnih hapšenja koje je sprovodila vlada predsjednika Tajipa Erdogana u odgovoru na neuspjeli puč, pišu njemački mediji.

Dojče vele navodi da softver omogućava korisnicima nesmetan pristup kontaktima, porukama, razgovorima, fotografijama i snimcima na telefonima osoba koje su mete.

Njemačka ima softvere i sprave koje se mogu koristiti za špijuniranje ljudi kao proizvodi dvostruke namjene, za civilne i vojne svrhe. Da bi se spriječila zloupotreba, te proizvode za izvoz mora odobriti Savezna kancelarija za ekonomiju i kontrolu izvoza (BAFA), koja je dio ministarstva ekonomije, navodi Dojče vele.

Kada su se prvi put pojavili navodi o Finspaju 2018, njemačko ministarstvo ekonomije je saopštilo da ono nije izdalo licencu za njegov izvoz.

Njemački mediji su objavili da su vidjeli saopštenje nekoliko aktivističkih grupa, uključujući Reportere bez granica i Evropski centar za ustavna i ljudska prava, koje sadrži analizu izvornog koda softvera, koji ukazuje na to da potiče od njemačke kompanije. Prema analizi koju je uradila grupa za zaštitu digitalnih prava Access Now, a nezavisno potvrdio jedan njemački univerzitet, sporni softver je proizveden 2016,.

Nevladine organizacije su saopštile da su podnijele krivične prijave protiv zvaničnika kompanije zbog izvoza softvera bez licence.

„Nečuveno je i neprihvatljivo da se njemački softver koristi protiv novinara i opozicije u Turskoj,“ kazao je Kristijan Mir, izvršni direktor Reportera bez granica u Njemačkoj.

Firma Finfišer je u Njemačkoj poznata po razvoju takozvanog Bundestrojanera, špijunskog softvera koji policija koristi, uz sudsku dozvolu, za praćenje telefona osumnjičenih kriminalaca. I u prošlosti je bila tema medija kada je otkriveno da su njene proizvode koristili autoritarni režimi protiv oponenata u nekoliko država.

Bonus video: