Dio britanskih poslanika tražiće pravdu na sudu ako Džonson odbije da zatraži produženje roka za Bregzit

Džonson je tokom sedmice rekao da bi radije bio "mrtav u jarku" nego što bi odložio Bregzit. On smatra da je jedino rješenje za rješavanje krize oko Bregzita održavanje opštih izbora 15. oktobra
422 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz britanskog parlamenta, Foto: Reuters, Reuters
Detalj iz britanskog parlamenta, Foto: Reuters, Reuters

Britanski poslanici, uključujući konzervativce koji su izbačeni iz vladajuće stranke, spremaju se da traže pravdu na sudu.

Oni će to uraditi ako premijer Boris Džonson odbije da zatraži od Brisela produženje roka za Bregzit za tri mjeseca, javlja BBC.

Džonsona na to obavezuje zakon o sprječavanju Bregzita bez sporazuma, koji je tokom sedmice usvojen u oba doma britanskog parlamenta.

Poslanici su rekli da su formirali pravni tim i da su spremni da idu na sud kako bi natjerali Džonsona da poštuje zakon.

Džonson je tokom sedmice rekao da bi radije bio "mrtav u jarku" nego što bi odložio Bregzit. On smatra da je jedino rješenje za rješavanje krize oko Bregzita održavanje opštih izbora 15. oktobra.

Britanska vlada nije komentarisala vijest da su poslanici spremni da idu na sud.

Opozicija tu ideju nije podržala, a da bi izbori bili raspisani, potrebna je podrška dvije trećine poslanika britanskog parlamenta.

Bonus video: