"ERDOGAN NE MOŽE PRIJETITI"

Atina osudila prijetnje Ankare oko migranata

Turski predsjednik u četvrtak je zatražio novu međunarodnu pomoć svojoj zemlji koja je prihvatila više od četiri miliona izbjeglica, od toga preko 3,5 miliona Sirijaca
338 pregleda 0 komentar(a)
Micotakis, Foto: Reuters, Reuters
Micotakis, Foto: Reuters, Reuters

Grčki premijer Kirjakos Micotakis osudio je danas nedavne prijetnje turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da će propustiti migrante ka EU ako Ankara ne dobije više međunarodne pomoći i pozvao ga da se "vrati dobrosusjedskom govoru".

"Predsjednik Turske ne može prijetiti Evropi i Grčkoj po pitanju izbjeglica da bi pokušao da dobije više novca. Evropa je već dala šest milijardi eura" da bi se riješio taj problem, rekao je grčki premijer na konferenciji za novinare u Solunu.

On je rekao da razgovori sa Turskom ne treba da se svode na prijetnje već da treba pregovarati u dobrom duhu i "jezikom dobrosusjedstva".

Turski predsjednik u četvrtak je zatražio novu međunarodnu pomoć svojoj zemlji koja je prihvatila više od četiri miliona izbjeglica, od toga preko 3,5 miliona Sirijaca.

Ankara želi da se u Siriji formira bezbjednosna zona gde bi oni mogli da se vrate. Erdogan je rekao da će Turska biti primorana da "otvori vrata" ukoliko se to ne sprovede.

"Ako nam pomognete neka bude, ako ne pomognete žao mi je ali postoje granice onog što možemo da izdržimo", rekao je Erdogan.

U jeku migrantske krize EU i Turska su 2016. potpisale deklaraciju kojom se značajno smanjuje dolazak migranata i izbjeglica u Evropu preko grčkih ostrva, koja su blizu Turske.

Nova desničarska vlada Kirjakosa Micotakisa koja je u julu preuzela vlast od ljevičarske vlade Aleksisa Ciprasa obećala je da će ubrzati proceduru razmatranja zahtjeva za azil poslije velikog povećanja priliva migranata u zemlju 2019. godine sa turskih obala.

Grčka je takođe najavila da će ukinuti drugu instancu razmatranja zahtjeva za azil koji su odbijeni u prvoj instanci. Time će se ubrzati vraćanje u Tursku ljudi kojima je odbijen azil u Grčkoj.

Preporučujemo za Vas