Njemačka kancelarka otvorila novi Bauhaus muzej u Desauu

Izložba na otvaranju govori o nastajanju čuvene škole dizajna u Desau, sa više od 1.000 izloženih eksponata
591 pregleda 0 komentar(a)
Merkel u muzeju, Foto: Beta/AP
Merkel u muzeju, Foto: Beta/AP

Njemačka kancelarka Angela Merkel otvorila je danas novi muzej u istočnom njemačkom gradu Dasauu, izgrađen da obilježi 100. godišnjicu Bauhaus škole dizajna.

Desau je bio drugi dom te škole kada se preselila iz Vajmara, a novu zgradu su projektovali arhitekti iz Barselone sa namjerom da se uklopi sa gradom i prirodom.

Opisana kao veliki betonski blok obavijen staklom u srcu Desaua, u zavisnosti od svjetlosti okruženje se odražava u manjoj ili većoj mjeri u njenoj staklenoj fasadi ili omogućava pogled kroz zgradu, navodi se u saopštenju muzeja.

Izložba na otvaranju govori o nastajanju čuvene škole dizajna u Desau, sa više od 1.000 izloženih eksponata.

Bauhaus je osnovan u Vajmaru 1919. godine pod arhitektom Valterom Gropijusom u vrijeme kada se Njemačka borila sa svojom političkom budućnošću poslije Prvog svjetskog rata.

U Vajmaru je otvoren takođe muzej ranije ove godine gdje su prikazani broji predmeti te škole koja je pomerala linije između umjetničkog i industrijskog.

Kada je Bauhaus škola izgubila podršku lokalnih desničarski nastrojenih vlasti u Vajmaru koji su dugo bili sumnjičavi prema njenim nekonvencijalnim studentima i nastavnicima, finansiranje joj je drastično smanjeno 1925. godine.

Zato je škola bila primorana da se preseli sjeveroistočno u Desau, gdje je izgrađeno kultno sjedište Bauhausa i stambeni blok sa 90 stanova.

Savjet Desaua kome su dominirali nacisti primorali su školu Bauhaus da se zatvori 1932. godine a pokušaj da se nastavi rad u Berlinu trajao je samo nekoliko mjeseci.

Bonus video: