Predsjednik donjeg doma britanskog parlamenta odlazi do kraja oktobra

U obraćanju parlamentu Berkou je rekao da se njegova desetogodišnja "služba" privodi kraju i da je bila "najveća čast i privilegija" služiti u tom domu
597 pregleda 0 komentar(a)
Džon Berkou, Foto: Reuters
Džon Berkou, Foto: Reuters

Predsjednik donjeg doma britanskog parlamenta Džon Berkou rekao je danas da odlazi najkasnije do kraja oktobra poslije deset godina na tom mjestu.

Berkou je rekao poslanicima da ukoliko Parlament danas bude izglasao prijevremene izbore, da će otići prije početka kampanje. Ako ne izglasaju zakon o prijevremenim izborima on je najavio odlazak za 31. oktobar, dan kada Britanija treba da napusti Evropsku uniju.

Posljednjih mjeseci zagovornici tvrdog Bregzita su ga optuživali da krši parlamentarne propise na njihovu štetu. Nezaobilazna ličnost britanske parlamentarne scene smatralo se da je Berkou naklonjeniji strani protiv Bregzita, navodi Frans pres.

U obraćanju parlamentu Berkou je rekao da se njegova desetogodišnja "služba" privodi kraju i da je bila "najveća čast i privilegija" služiti u tom domu.

Kako je rekao, ako ne bude prijevremenih izbora biće "najmanje poremećaja i najdemokratskije" ako ode 31. oktobra, prenosi BBC.

Bivši konzervativni poslanik naslijedio je pokojnog Majkla Martina kao predsjednik Doma komuna 2009. godine.

U emotivnom govoru on je rekao da je bio ponosan da se zalaže za prava poslanika.

Laburistički poslanici su ustali da pozdrave njegov govor dok je većina Torijevaca ostala u svojim mjestima. Njegova supruga Seli je slušala njegov govor sa galerije za javnost.

Bonus video: