Vanredno stanje u Atini: Vatra spalila kuće, evakuisana naselja

Nad gradom pada pepeo i nebo je od dima prljavo narandžaste boje
205 pregleda 2 komentar(a)
Atina požar, Grčka požar, Foto: Reuters
Atina požar, Grčka požar, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.07.2018. 20:02h

Najmanje šest osoba zadobilo je opekotine u šumskom požaru u blizini Atine, saopštio je portparol vatrogasne službe Stavrula Maliri.

Premijer Grčke Aleksis Cipras zbog vanredne situacije u Atini hitno prekida posjetu BiH, saopštio je izvor iz grčke vlade, prenosi Fena.

Portparol vatrogasne službe Stavrula Maliri ističe da su povrijeđeni u požaru prevezeni u bolnicu.

Riječ je osobama koje su zadobile opekotine u požaru koji je izbio na sjeveroistoku Atine u opštini Pendeli.

Maliri je naglasio i da se tri bolnice u širem području Atine nalaze u pripravnosti, kako bi mogle da prime još povrijeđenih ukoliko to bude potrebno.

Kako je prethodno objavljeno, Grčka traži pomoć od Evropske unije kako bi se izborila sa šumskim požarima, koji su uništili domove i primorali na bjekstvo hiljade ljudi sa oboda Atine.

Odluka je donijeta nakon što su regionalne vlasti proglasile vanredno stanje u istočnim i zapadnim djelovima šireg područja Atine, pošto su požari podstaknuti snažnim vjetrovima, zahvatili borove šume i primorske gradove s obje strane grčke prijestonice.

Šumski požari, u kojima su spaljene kuće, bjesne sa obje strane Atine, stanovništvo bježi, a evakuisani su i dječji ljetnji kampovi. Nad Atinom pada pepeo i nebo je od dima prljavo narandžaste boje, navodi AP.

JWPlayer video mesto

U obližnjem gradu Mati, obalska straža poslala je patrolni čamac da evakuiše ljude, koji su zbog požara zarobljeni na plaži.

Regionalni guverner Rena Duru proglasila je vanredno stanje u istočnoj i zapadnoj Atici i obezbijedila autobuse, cisterne i ostalu mašineriju za borbu protiv požara.

Prvi požar izbio je danas u borovoj šumi u planinama Geraneja, blizu obalskog naselja Kineta, na 50 kilometara zapadno od Atine, na području između glavnog grada Grčke i Korinta, podsjeća Tanjug.

AP navodi da je drugi veliki požar izbio tokom popodnevnih sati u oblasti Penteli sjeveroistočno od Atine.

Grčke vlasti objavile su da je treći požar izbio u južnom dijfelu ostrva Krit i da gori poljoprivredno područje i šuma.

Galerija

Bonus video: