Laslo Tročanji novi evropski komesar za proširenje

Novi sastav Evropske komisije na dužnost stupa 1. novembra, samo dan nakon roka predviđenog za Bregzit.
4628 pregleda 2 komentar(a)
Laslo Tročanji, Foto: Screenshot
Laslo Tročanji, Foto: Screenshot
Ažurirano: 10.09.2019. 14:42h

Bivši ministar pravde Mađarske Laslo Tročanji, novi je evropski komesar za proširenje. Njegov prethodnik, Johanes Han, sada je komesar za budžet i ljudske resurse.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen zvanično je danas objavila imena kandidata koje je odabrala za svoje saradnike, kao i portfelje koje im je namijenila.

Novi koledž imaće osam potpredsjednika, uključujući visokog predstavnika za spoljnu politiku Žozepa Borela.

Duplu funkcije imaće tri potpredsjednika, koji će biti i komesari i potpredsjednici zaduženi za ključne teme agende Urusule fon der Lajen.

To su Holandjanin Frans Timermans, Margrete Vestager i Valdis Dombrovskis.

Holanđanin Frans Timermas, biće zadužen za sprovođenje "Evropskog zelenog dogovora" i baviće se klimatskom politikom.

Margaret Vestager iz Danske kordiniraće agendu "Evropi koja odgovara digitalnom dobu", a biće i komesar za konkurenciju, podržan od strane Generalnog direktorata za konkurenciju.

Valdis Dombrovskis iz Litvanije biće za zadužen za finansijske usluge i kordiniraće program "Ekonomija koja odgovara ljudima".

Mjesto potpresednika dobili su i Đuzep Borelj Fonteljes (Španija) koji će biti zadužen za spoljne poslove, zatim Vera Juorova (Češka), Margaritis Šinas (Grčka), a Fon der Lejenova je uz sebe ostavila i Maroša Šefčoviča (Slovačka), koji će u Komisiji odraditi svoj treći mandat.

Hrvatica Dubravka Šuica biće potpredsjednica vlade za demokratiju i demografiju.

Johanes Han, austrijski komesar, u novom sazivu Evropske komsije biće zadužen za budžet i administraciju, i kako je fon Lajenova najavila odgovaraće direktno njoj.

Didier Reinders, bivši belgijski ministar finansija, ministar spoljnih i evropskih poslova i ministar odbrane, u novom sazivu komisije biće odgovoran za pravosuđe (uključujući temu vladavine zakona).

Mariia Gabriel iz Bugarske, biće zadužena za sektor "Mladi i inovacije", dok je Stela Kiriakidou sa Kipra dobila sektor "zdravlje".

Estonka Kadri Simson baviće se energetikom, a bivša finska ministarka finansija Juta Urpilainen biće zadužena za internacionalna partnerstva.

Silvi Gular iz Francuske, bivša članica Evropskog parlamenta, biće komesar za unutrašnje tržište. Ona će se baviti industrijskom politikom EU i promovisati jedinstveno digitalno tržište. Takođe, biće odgovorna i za novi Generalni direktorat za odbrambenu industriju i svemir.

Irac Fil Hogan dobio je sektor trgovine, Nikolas Šmit iz Luksemburga sektor zapošljavanja, dok je bivši italijanski premijer Paola Đentiloni novi komesar za ekonomiju.

Poljoprivreda je otišla u ruke Poljaka Januša Vojćehovskog, a Elisa Fereira, trenutno viceguverner Banke Portugala, biće zadužena za program "Kohezija i reforme".

Rovana Plumb iz Rumunije baviće se transportom, a slovanački diplomata Janez Lenarčič preuzima "Kriza upravljanja".

Unutrašnjim poslovima unije baviće se Ylva Johanson iu Švedske.