OSUMNJIČEN ZA SEKSUALNO ZLOSTAVLJANJE MALOLJETNIKA

Dolijao nakon dvije i po godine bjekstva: Uhapšen dvostruki olimpijski pobjednik

On je, početkom nedjelje, pokušao falsifikovanim putnim dokumentima da pređe "zelenu granicu" između Ukrajine i Poljske
7873 pregleda 0 komentar(a)
Sajsenbaher, Foto: Screenshot/Youtube
Sajsenbaher, Foto: Screenshot/Youtube
Ažurirano: 13.09.2019. 13:24h

Dvostruki olimplijski pobjednik iz Austrije Peter Sajsenbaher, nakon višegodišnjeg bjekstva od austrijskog pravosuđa, uhapšen je prilikom pokušaja ilegalnog prelaska granice iz Ukrajine u Poljsku i izručen austrijskim vlastima, koje su za njim izdale potjernicu zbog seksualnog zlostavljanja maloljetnika, prenosi Tanjug.

Bivši austrijski reprezentativac je dvije i po godine bježao od pravosudnih organa Austrije.

On je, početkom nedjelje, pokušao falsifikovanim putnim dokumentima da pređe "zelenu granicu" između Ukrajine i Poljske.

Uz podršku Interpola, Sajsenbaher je predat Austriji, gdje je smješten u istražni zatvor.

Prije više od dvije i po godine, Sajsenbahr je trebalo da se pojavi na suđenju u Beču za navodno seksualno zlostavljanje dvije maloljetne djevojke, kojima je bio trener početkom 2000-tih.

On je optužen da je između 1999. i 2002. godine seksualno zlostavljao 11-godišnju djevojčicu, a 2004. 14- godišnjakinju.

U vrijeme kada je trebalo da mu se sudi Sajsenbaher je boravio u Ukrajini, gdje se sakrio od austrijskih vlasti.

Ukrajinske vlasti, bile su ga uhapsile u avgustu 2017. na zahtjev Austrije, ali je Kijev odbio zahtev za ekstradiciju, jer su mu na teret stavljana djela koja u Ukrajini zastarijevaju nakon deset godina.

Sajsenbaher je postao prvi džudista koji je osvajao zlatne medalje na uzastopnim olimpijskim igrama, u Los Anđelesu 1984. godine i Seulu 1988. godine.

Bio je trener Gruzije na Olimpijskim igrama u Londonu, kada je Laša Šavdatuašvili osvojio zlatnu medalju u kategoriji do 66 kilograma.

Preporučujemo za Vas