"ZAMOR OD PROŠIRENJA"

Orban: Zapadne zemlje u EU koriste nove članice kao žrtvene jarce

Mađarski premijer je rekao da očekuje da će se bivši ministar pravde Laslo Tročanji imenovan za novog evropskog komesara za proširenje suočiti sa "vrućim trenucima"
1325 pregleda 2 komentar(a)
Orban, Foto: Reuters
Orban, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.09.2019. 18:10h

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da zapadne zemlje u Evropskoj uniji (EU) pate od „zamora od proširenja“ i koriste nove članice kao žrtvene jarce za svoje probleme.

Orban je u komentarima za državni radio ocijenio da su zemlje kao Srbija već bile članice EU za vrijeme migrantske krize 2015. godine, „ilegalna migracija ne bi stigla do Njemačke“.

On je rekao da očekuje da će se bivši ministar pravde Laslo Tročanji, koji je imenovan za novog evropskog komesara za proširenje, suočiti sa „uzavrelim momentima“ tokom predstojećeg saslušanja u Evropskom parlamentu koji treba da odobri novi sastav Evropske komisije.

Mađarska je suočena sa postupkom EU oko poštovanja vladavine prava i demokratskih procedura uključujući za zakone usvojene dok je Tročanji bio ministar pravde. Orban je, međutim, rekao da se profesionalno Tročanjiju ne može ništa zamjeriti, samo to „što je Mađar“.

Tročanji se suočava se sa optužbama da je kao Orbanov bliski saradnik i kao bivši ministar pravde neposredno učestvovao u pritiscima na nevladine organizacije, kreiranju antiimigrantske politike i kampanji protiv Brisela, i u osnovi radio protiv vladavine prava u Mađarskoj.

Zbog toga u Evropskom parlamentu postoji snažan otpor njegovom imenovanju, i to ne samo partija ljevice, piše njemački list Berliner cajtung.

Evropski poslanici imaju pravo da odbiju kandidate i da u tom slučaju vlade država članica EU treba da ponude zamjenu, što bi moglo da odloži i početak rada nove Evropske komisije, koji je predviđen za 1. novembar, dodaje list.

Orban je u četvrtak rekao da je optimista da će nova EK poboljšati odnose na istočnim članicama EU, koji su napeti zbog neslaganja oko migracije i multikulturalizma.

Višegradska četvorka (V4) - Mađarska, Poljska, Češka Republika i Slovačka - često su se sukobljavale sa odlazećim šefom EK Žan Klodom Junkerom i njegovim timom, posebno oko rješavanje problema migracije, podsjeća Rojters.

Te države su se uspješno pirale planu Komsije za raspoređivanje tražilaca azila po članicama EU.

Orban je odlazeću komisiju optužio za sprovođenje politike zasnovane na „pustimo migrante da uđu, izgradimo multikulturalizam“, dodavši da se Mađarska i njeni susjedi protive tom pristupu.

Šef mađarske vlade smatra da nova Komisija ne smije pokušavati da „nam nameće stvari koje naši građani ne žele.“

„Međutim, ako se nastavi ovaj proces nametanja, oduprijećemo se,“ reka je Orban.

Buduća šefica Komisija Ursula fon der Lajen je u utorak predstavila tim komesara, uključujući Grka Margaritisa Šinasa za novi resor - „zaštita evropskog načina života“.

Fon der Lajen se našla na meti kritika da naziv resora zvuči kao ultradesničarska retorika.

Preporučujemo za Vas