PRELIMINARNA ISTRAGA

Belgijski kandidat za EU komesara osumnjičen za korupciju

Istraga je u vrlo ranoj fazi, ali dogadja se u vrijeme dok on pokušava da postane evropski komesar zadužen za pravosuđe
609 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Beta/AP
Ilustracija, Foto: Beta/AP

Belgijski kandidat za novog evropskog komesara, ministar spoljnih poslova Didije Rejnders, suočen je sa preliminarnom istragom u vezi sa optužbom za pranje novca u Demokratskoj Republici Kongo, objavile su belgijske vlasti i novine, a prenose danas hrvatski mediji.

Optužbe je iznio bivši pripadnik belgijske obaveštajne službe, saopštilo je belgijsko državno tužiteljstvo u subotu, odbijajući da oktrije više pojedinosti.

Belgijski listovi Eko i De Tijd prvi su o tome pisali u subotu.

Istraga je u vrlo ranoj fazi, ali dogadja se u vrijeme dok on pokušava da postane evropski komesar zadužen za pravosuđe.

Kandidati za komesare moraju da prođu saslušanja pred nadležnim odborima Evropskog parlamenta, koja počinju 30. septembra.

Ako na saslušanju neko od kandidata ne zadovolji evroposlanike, novoizabrana predsjednica Evropske komisije Ursula fon den Lajen može da traži da se zamijeni kandidat ili da reskira da ide na plenarno glasanje s mogućnošću da padne cijela ekipa, piše hrvatski Nacional na svom sajtu.

Evropski parlament na plenarnoj sjednici može odbaciti cijelu Komisiju, ali ne može pojedine kandidate za komesare.

Rejnders je član belgijske frankofone liberalne stranke Reformski pokret (MR). Bio je ministar finansija od 1999. do 2011, a od 2011. do 2019. ministar spoljnih poslova. Njegovim odlaskom i odlaskom Šarla Mišela, koji od 1. decembra preuzima dužnost predsednika Evropskog savjeta, belgijski frankofoni liberali gube dvojicu najvažnijih političara.