ZAOŠTRILI PROTIVLJENJE NAPUŠTANJU EU

Liberalne demokrate: Otkazujemo Bregzit ako pobijedimo na izborima

Partija koja se predstavlja kao jedina koja želi otkazati Bregzit, nada se da će time privući birače među 16 miliona onih koji su glasali za ostanak u EU 2016.
1273 pregleda 0 komentar(a)
Liderka stranke Džo Svinson, Foto: AP
Liderka stranke Džo Svinson, Foto: AP

Britanska Liberalno-demokratska stranka zaoštrila je danas svoje protivljenje Bregzitu, formalno usvojivši politiku otkazivanja izlaska iz Evropske unije ako pobijedi na izborima.

Stranka ima 18 poslanika u britanskom parlamentu od ukupno 650, ali se predstavlja kao jedina stranka koja želi otkazati Bregzit, u nadi da će time privući birače među 16 miliona onih koji su glasali za ostanak u EU 2016. i dobiti dovoljno mjesta da formira liberalno-demokratsku vladu, što bi bilo bez presedana.

Premijer Džonson podijelio sopstvenu stranku

Konzervativni britanski premijer Boris Džonson obećava da će izvesti zemlju iz EU 31. oktobra, sa sporazumom ili bez njega.

Time je podijelio sopstvenu stranku, što ga je košslo većine u parlamentu i čini prijevremene izbore sve izglednijima.

Liberalno-demokratska stranka u nedjelju je na kongresu formalno usvojila politiku da se opozove aktivacija članka 50 Ugovora o EU, čime je britanska vlada u martu 2017. obavijestila EU da želi otići. Time bi se zapravo otkazao Bregzit, piše Indeks.

Proevropske liberalne demokrate time su se otvoreno svrstali na drugu stranu političkog spektra u odnosu na konzervativce, s kojima su 2010. formirali koalicionu vladu koja je trajala pet godina.

Male šanse da liderka Liberalnih demokrata formira vladu

Kao stranka koja nikada nije dobila više od 62 poslanička mjesta na izborima, izgledi da njena liderka Džo Svinson formira vladu čine se vrlo malo vjerovatnim, iako je britanska politika u ovom trenutku jako nepredvidiva.

U ovome trenutku, po rezultatima dvaju ispitivanja javnog mnjenja čiji su rezultati objavljeni u nedjelju, liberalne demokrate zaostaju za konzervativcima 21 odnosno 8 postotnih bodova, a ispred njih su i opozicioni laburisti.

Džonson želi raspisati prijevremene izbore prije zakonskog roka 2022, ali protivnici ga u tome blokiraju, a među njima i liberalne demokrate, jer prvo žele osigurati da ne dođe do neuređenog Bregzita.