Eksplozija u ruskom centru za istraživanje smrtonosnih virusa: "Nema rizika od kontaminacije"

Vektor je navodno bio centar za istraživanje biološkog oružja tokom Hladnog rata, navodi BBC
2246 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija
Ilustracija

Iz glavnog ruskog centra za proučavanje smrtonosnih virusa, uključujući ebolu i HIV, saopšteno je da nije došlo do biološke kontaminacije nakon eksplozije i požara u jednoj od zgrada u Vektoru u blizini Novosibirska, prenio je BBC.

Požar je izazvala eksplozija gasa tokom renoviranja u centru Vektor u Koltsovu, gradu blizu Novosibirska u Sibiru. Jedna osoba je zadobila opekotine i smještena je na intezivnoj njezi, navedeno je u saopštenju.

Vektor je navodno bio centar za istraživanje biološkog oružja tokom Hladnog rata, navodi BBC.

Objekat je otvoren 1947. kao zatvoreni institut koji istražuje vakcine i „odbranu od bakteriološkog i biološkog oružja“, objavila je ruska agencija Interfaks.

U eksploziji koja se desila u ponedjeljak na petom spratu šestospratnice, popucali su prozori.

Nije bilo veće strukturne štete u incidentu i „tamo se nije odvijao rad sa biološkim materijalima,“ navedeno je saopštenju Vektora.

U centru se nalazi jedana od najvećih svjetskih kolekcija virusa, uključujući ebolu, prema pisanju Interfaksa. U kolekciji su navodno i uzorci velikih boginja, pričjeg gripa i različitih oblika hepatitisa, dodaje BBC.

Naučnica koja je radila u laboratoriji u Koltsovu, u maju 2004. je umrla nakon što se slučajno ubola špricem koji je sadržao ebolu.

Antonina Presnjakova, koja je bila iskusni istraživač, nosila je zaštitnu odjeću, uključujući gumene rukavice, i odmah joj je pružena medicinska pomoć, ali je ipak umrla nakon dvije nedjelje. Četvoro zvaničnika Vektora je kažnjeno zbog te nesreće.

List „Komersant“ je ovaj objekat opisao kao „vojnu instalaciju“, oko koje je ograda od bodljikave žice i naoružani stražari.

BBC navodi da bi incident u Koltsovu mogao izazvati zabrinutost povodom bezbjednosti brojnih ruskih tajnih instalacija iz Hladnog rata. Podsjeća da ja tadašnji SSSR - u trci sa SAD - imao obimne programe istraživanja nuklearnog, biološkog i hemijskog ratovanja.

Pet nuklearnih inženjera i dva pripadnika vojnog osoblja stradalo je prošlog mjeseca kada je eksplodirao motor „na izotopsko gorivo“ na poligonu ruske mornarice u ruskom Arktiku.

Došlo je oslobađanja radicije niskog nivoa, kazali su zvaničnici.

Incident je i dalje obavijen velom tajne. Rusija razvija krstareću raketu na nuklearni pogon, ali njena vojska nije precizirala koja tehnologija je testirana u Njonoksi.

Bonus video: