Ubijen holandski advokat: Branio svjedoka u slučaju ubistava povezanih sa drogom

Za istragu je zadužena holandska agencija za borbu protiv terorizma, NCTV, rekao je ministar pravde Ferd Graperhaus
4931 pregleda 2 komentar(a)
Istražitelji na mjestu ubistva Virsuma, Foto: BETA/AP
Istražitelji na mjestu ubistva Virsuma, Foto: BETA/AP

Holandski advokat u slučaju visokog profila protiv grupe muškaraca optužene za ubistva povezana sa drogom, ubijen je danas ispred njegove kuće u Amsterdamu.

Policija je saopštila da je žrtva 44-godišnji Derk Virsum, advokat odbrane Nabila Bakalija, ključnog svjedoka u slučaju protiv 16 muškaraca optuženih za pet ubistava i jedan pokušaj ubistva u Holandiji između 2015. i 2017, prenio je Rojters.

Bakalijev brat, za kojeg je policija saopštila da nema nikakve veze sa bandom ubica, ubijen je na radnom mjestu prošle godine, nedjelju dana nakon što su vlasti identifikovale Bakalija kao svjedoka, dodaje Rojters.

Holandski premijer Mark Rute je izjavio da je današnje ubistvo "krajnje uznemirujuće" i da su policijski zvaničnici organizovali krizne sastanke.

Za istragu je zadužena holandska agencija za borbu protiv terorizma, NCTV, rekao je ministar pravde Ferd Graperhaus.

"Ovo je napad na našu vladavinu prava", rekao je Graperhaus o ubistvu uglednog advokata.

On je dodao da su formirani timovi za obezbjeđenje drugih zvaničnika umiješanih u slučaj, što je neobična mjera u Holandiji.

Rojters navodi da raste zabrinutost zbog kriminala u Amsterdamu, gradu od 800 hiljada ljudi, gdje policija odavno toleriše rekreativnu upotrebu droge i gdje je uveliko porastao broj dilera i dobavljača.

U izvještaju prošlog mjeseca koji su naručile gradske vlasti, kaže se da su "date odriješene ruke šarolikoj grupi narko kriminalaca, lancu prevaranata i parazita, posrednika i iznuđivača, sumnjivih notara i agenata za prodaju nekretnina."

Policija je saopštila da se traži muškarac starosti 16 do 20 godina, odjeven u crno, koji je pobjegao nakon pucnjave u 7:30 po lokalnom vremenu.

Nije poznato da je neko od umiješanih u slučaj imao dodatno obezbjeđenje.

Bakali je jedan od optuženih u slučaju, gdje se suđenje očekuje naredne godine, ali je od 2017. dao policiji više od 1.500 strana izjava protiv grupe u zamjenu za blažu kaznu, prema preliminarnom sudskom procesu.

Glavni osumnjičeni u ovom slučaju je 41-godišnji Riduan Tagi, koji je i dalje na slobodi.

On je preko advokata odbacio sve optužbe.

Ostali osumnjičeni, od kojih je 11 u pritvoru, do sada se nisu izjašnjavali.

Bonus video: