Benon na kongresu Nacionalnog fronta: Istorija je na našoj strani i nizaćemo pobjede

Benon se smatra najtvrđom strujom američke desnice. Bivši je vlasnik Brajtbart njuza (Breitbart News) koji je objavio platformu američke ekstremne desnice, kasnije preimenovane u desnu alternativu (all-right)
53 pregleda 0 komentar(a)
Stiv Benon, Marin Le Pen, Foto: Reuters
Stiv Benon, Marin Le Pen, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.03.2018. 18:39h

Bivši glavni strateg i najbliži saradnik američkog predsjednika Donalda Trampa, Stiv Benon, koji je gost dvodnevnog kongresa ekstremno desničarske francuske stranke Nacionalni front, izjavio je večeras na skupu da je istorija na strani populista koji će nizati pobjede.

"Istorija je na našoj strani i nizaćemo pobjede", rekao je Benon u Lilu na sjeveru Francuske gdje je njegovo prisustvo na skupu najavljeno u posljednjem trenutku.

Benon je članovima Nacionalnog fronta rekao da su dio "pokreta koji je veći od Italije, veći od Poljske i veći od Mađarske".

Nacionalni front na dvodnevnom kongresu treba da promijeni naziv i da izabere novog lidera sa dosadašnjom predsjednicom Marin Le Pen kao jedinim kandidatom.

Benon se smatra najtvrđom strujom američke desnice. Bivši je vlasnik Brajtbart njuza (Breitbart News) koji je objavio platformu američke ekstremne desnice, kasnije preimenovane u desnu alternativu (all-right).

Američki političar je prošlog ljeta podnio ostavku nekoliko mjeseci po obavljanju funkcije savjetnika američkog predsjednika Donalda Trampa, jer je imao sukobe s drugim članovima administracije.

Osnivač stranke Žan-Mari Le Pen, kojeg je ćerka Marin izbacila iz Nacionalnog fronta zbog antisemitskih izjava i koji ne prisustvuje kongresu, izjavio je ranije danas da je i on malo iznenađen dolaskom Benona, ocjenjujući da je to "pomalo paradoksalno jer se Benon smatra jednim od najradikalnih savjetnika predsjednika Donalda Trampa".

"To je iznenadjenje šefice stranke, a prema Benonu gajim određenu simpatiju", rekao je Žan-Mari Le Pen, kojem na kongresu prijeti oduzimanje titule počasnog predsjednika.

"Nalazimo se na prekretnici u istoriji našeg pokreta", rekla je ranije danas Marin Le Pen, koju je u drugom krugu predsjedničkih izbora 2017. pobijedio aktuelni predsjednik, centrista Emanuel Makron.

Marin Le Pen izgubila je na popularnosti sopstvenih simpatizera poslije izbora i mnogi dovode u pitanje njenu političku sposobnost da vodi stranku.

Ona je nedvno rekla da "nije još završila posao u stranci", dodajući da ipak neće "vječno ostati"u Nacionalnom frontu.

Stranku je osnovao i vodio tokom 40 godina njen otac Žan-Mari Le Pen, koji je vođstvo 2011. godine predao Marin Le Pen.

Bonus video: