PALATA VO L VIKONT NA METI LOPOVA

Francuska: Vezali vlasnike, pa iz zamka ukrali dragulje i novac

To je najveća lokacija baštine u privatnom vlasništvu u Francuskoj, prostire se na više od 500 hektara, a godišnje primi oko 250.000 posjetilaca
1918 pregleda 0 komentar(a)
Palata se nalazi na oko 50 km od Pariza, Foto: Shutterstock
Palata se nalazi na oko 50 km od Pariza, Foto: Shutterstock

Vlasnici francuskog zamka iz 17. vijeka bili su vezani dok su njihov dom pljačkali lopovi, koji su pobjegli sa draguljima i novcem vrijednim dva miliona eura, saopštile su vlasti.

Palata Vo l Vikont, smještena usred raskošnih vrtova oko 50 km od Pariza, u vlasništvu je iste porodice od 1875. Patris i Kristina de Vog su otvorili imanje za javnost 1968. i njime upravljaju sa svoja tri sina.

Tužiteljka Beatris Angeleji-Lamot je kazala da je bilo šest lopova i da vjerovatno nisu bili naoružani, prenio je „Gardijan“.

Zamak je podigao ministar finansija Luja XIV, Nikola Fuke, koji je, kako legenda kaže, pao u nemilost 1661, nedugo nakon što je zgrada završena, kada je tamo priredio zabavu i navukao kraljev bijes.

Fuke je ostatak života proveo u zatvoru. Monarh je potom preuzeo zamak, a najdragocjenije umjetnine i druge predmete premjestio u Versaj.

To je najveća lokacija baštine u privatnom vlasništvu u Francuskoj, prostire se na više od 500 hektara, a godišnje primi oko 250.000 posjetilaca.

Zamak česti služi kao zamjena za Versaj za filmske i TV produkcije.

U njemu poznate ličnosti organizuju zabave, poput vjenčanja glumice Eve Longorije i NBA zvijezde Tonija Parkera 2007. godine.