MEDIJI I POLICIJA UPOZORAVAJU VLADU

Holandija se pretvara u narkodržavu: Ubistvo Virsuma kao likvidacije za vrijeme Eskobara

Javni tužilac Fred Vesterbeke kazao je za holandsku televiziju da mada su preduzete mjere za zaštitu advokata i službenika koji su su radili na slučaju, mogućnost ubistva nije razmatrana
8885 pregleda 2 komentar(a)
Mjesto ubistva Derka Virsuma, Foto: BETA/AP
Mjesto ubistva Derka Virsuma, Foto: BETA/AP

Advokati i tužioci u velikim slučajevima o narkobosovima u Holandiji su dobili policijsku zaštitu nakon što su poslije ubistva vodećeg advokata odbrane policija i mediji saopštili da naivnost vlade pretvara zemlju u narkodržavu.

Derk Virsum je ubijen na ulici dok je izlazio iz njegove kuće u predgrađu Amsterdama u srijedu ujutru.

Virsum (44) je zastupao Nabila Bakalija, svjedoka saradnika u slučaju protiv 16 muškaraca optuženih za pet ubistava u periodu između 2015. i 2017, čiji je brat ubijen prošle godine ubrzo nakon što su vlasti imenovale Bakalija kao svjedoka, navodi britanski "Gardijan". 

Holandski mediji upoređuju ubistvo Virsuma za mafijaškim likvidacijama istražitelja u Italiji 1990-ih godina ili sa bezakonjem u Kolumbiji za vrijeme narkobosa Pabla Eskobara.

Danas su zastave bile na pola koplja širom Holandije dok su pravnici minutom ćutanja odavali poštu stradalom kolegi. 

Ministar pravde Ferd Graperhaus sreo se da zvaničnicima iz kabineta javnog tužioca i predstavnicima advokatskih udruženja kako bi razgovarali o unapređenju bezbjednosti.

Javni tužilac Fred Vesterbeke kazao je za holandsku televiziju da mada su preduzete mjere za zaštitu advokata i službenika koji su su radili na slučaju, mogućnost ubistva nije razmatrana.

„Jasno je da sada preduzimamo više koraka”, kazao je on.

Vodeći policijski sindikat je saopštio da je situacija izmakla kontroli.

„Ovo je potvrda da živimo u narkodržavi”, kazao je Jan Struijs iz NPB sindikata, koji je prošle godine upozoravao vladu i političare da potcjenjuju razmjere organizovanog kriminala u zemlji.

List AD je objavio da ubistvo advokata predstavlja početak „nove, mračne faze” u državi, dodajući da mada u Holandiji „premijer i dalje ide biciklom na posao” a advokati, sudije i tužioci „kroz život idu bez zaštite... podzemlje je pojačalo svoj stisak nad površinom”.

List navodi da uprkos državnom novcu i saopštenjima, vlasti „još uvijek ne shvataju razmjere prijetnje”, usljed čega su policijski i pravosudni zvaničnici prepušteni „na milost narkodržave nad kojom vlada nema kontrolu”. 

List NRC Handelsblad je objavio da je Holandija „naivna” u pristupu drogama, navodeći izjave policijskih zvaničnika i neimenovanih izvora u svijetu droge, naročito u Kolumbiji, koji tvrde da je ta država „logistički centar trgovine kokainom u zapadnoj Evropi”.  

List piše da se na osnovu 70 000 kilograma kokaina zaplijenjenih u lukama Antverp i Roterdam 2018. godine, može zaključiti da je najmanje 200 000 kilograma uspješno unijeto u Holandiju sa procijenjenom vrijednošću od pet milijardi eura.

NRC takođe piše da je diskutabilno da li su vlasti u potpunosti svjesne razmjera uticaja koje tolika suma novca može imati na holandsko društvo. „Jednostavno rečeno, toliki novac kupuje sve - automobile, lijepe kuće, ali takođe i plaćene ubice i korumpirane zvaničnike”.

Istraživački novinar Džon van Hevel,  koji je dobio policijsku zaštitu kada je izvještavao o holandskim bandama, kazao je za državni radio da je „izuzetno zabrinut zbog načina na koji se organizovani kriminal potcjenjuje u Holandiji. Od svega što sam iskusio ovo je zaista najgore”.

Preporučujemo za Vas