Ukrajinski ministar negira da je Tramp vršio pritisak na Zelenskog

On je rekao da je to bio dug i prijateljski razgovor koji se odnosio na brojna pitanja na neka od kojih je trebalo dati vrlo ozbiljne odgovore
534 pregleda 0 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Donald Tramp nije vršio nikakav pritisak na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog tokom njihovog telefonskog razgovora kada je, prema nekim navodima, on tražio od ukrajinskog lidera da se raspita o sinu bivšeg potpredsjednika SAD Džoa Bajdena, rekao je ukrajinski ministar spoljnih poslova.

"Znam o čemu su razgovarali i mislim da nije bilo nikakvog pritiska", rekao ukrajinski šef diplomatije Vadim Pristajko u intervjuu u petak za ukrajinsku televiziju Hromadske.

On je rekao da je to bio dug i prijateljski razgovor koji se odnosio na brojna pitanja na neka od kojih je trebalo dati vrlo ozbiljne odgovore.

Agencija AP je prenijela, pozivajući se na neimenovane izvore da je Tramp tražio u julu od novog lidera Ukrajine da istraži sina bivšeg potpredsjednika SAD Džozefa Bajdena, koji je favorit za demokratskog kandidata za predsjednika. Demokrate su osudile, kako su navele, jasan pokušaj da se nanese šteta političkom rivalu.

Američki mediji prethodno su prenijeli da je jedan uzbunjivač iz redova obaveštajne zajednice podnio prijavu generalnom inspektoru američkih obavještajnih službi, uznemiren zbog obećanja koje je Tramp, navodno, dao izvjesnom stranom lideru.

Prijava je zasnovana na nizu događaja, među kojima je i telefonski razgovor Trampa i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog 25. jula, navode dobro obaviješteni izvori.

Tramp je tokom razgovora zatražio od Zelenskog da istraži aktivnosti Bajdenovog sina Hantera, koji je radio za jednu ukrajinsku kompaniju za gas, navodi jedan od izvora upoznat sa sadržajem razgovora. Američki predsjednik nije pokrenuo pitanje pomoći Ukrajini, što nagovještava da nije bilo reči o eksplicitnom traženju ustupaka, prenio je VOA.

Poslije tih optužbi Džo Bajden je tražio od Trampa da objavi transkript tog telefonskog razgovora, održanog u julu.

Ukrajinski šef diplomatije je protiv toga ocijenivši da Ukrajina ima prava da čuva državne tajne.

Zelenski i Tramp treba u srijedu da se sastanu u Njujorku na margini zasijedanja Generalne skupštine UN.

Bonus video: