Zeman: Nisam poslao NATO bombardere na Srbiju

Zeman je danas podsjetio da je NATO pred operaciju u SR Jugoslaviji uvjeravao da će bombardovati isključivo vojne ciljeve. "Mogu da konstatujem da to obećanje nije bilo ispunjeno", rekao je Zeman
5931 pregleda 6 komentar(a)
Zeman u Beogradu prije dviej sedmice, Foto: Betaphoto
Zeman u Beogradu prije dviej sedmice, Foto: Betaphoto

Predsjednik Češke Miloš Zeman odbio je danas optužbe da je on kao premijer Češke vlada poslao bombardere NATO na Beograd i Srbiju zbog Kosova i u razgovoru za televiziju češkog tabloida Blesk podsjetio je da je Češka posljednja dala saglasnost za bombardovanje SR Jugoslavije i to pod uslovom da se bombarduju samo vojni ciljevi.

"Kao prvo ja na njih nisam poslao bombardere", odgovorio je Zeman na pitanje jednog gledaoca da li se tokom posjete Beogradu prošle sedmice izvinio Srbima za to što je na njih poslao bombardere da ubijaju civile, uništavaju infrastrukturu i bombarduju bolnice.

"Poslala ih je komanda NATO ali, istina je, bila joj je potrebna saglasnost svih zemalja članica. Mi smo tada bili oko tri sedmice novi član NATO. I pošto nam se niko nije pridružio, mi smo bili posljednji, ponavljam posljednji, duboko iza ponoći, ko je dugo oklijevao da li da da taj glas", podsjetio je češki predsjednik kako je 1999. godine on kao premijer odlučivao da li da odobri operaciju NATO ili stavi na nju veto.

Zeman je danas podsjetio da je NATO pred operaciju u SR Jugoslaviji uvjeravao da će bombardovati isključivo vojne ciljeve.

"Mogu da konstatujem da to obećanje nije bilo ispunjeno", rekao je Zeman za TV Blesk.

Uloga Zemana, tada u funkciji premijera Češke, u bombardovanju Jugoslavije pošto je odlučio da ne stavi veto iako su oštro protiv bombardovanja bili neki ministri njegove vlade u Češkoj je ponovo došla u žižu pažnje nakon Zemanove posjete Srbiji prošle sedmice i najave da će iznijeti predlog da Češka povuče priznanje Kosova.

U Češkoj se na Zemanovu inicijativu oko Kosova gleda uglavnom kao na još jedan od provokativnih gestova bez ikakve realne osnove, učinjen da bi se dopao Srbima po ocjeni predstavnika češke opozicije, posebno one koja je 1999. godine bila protiv bombardovanja Jugoslavije, kao Zemanov osjećaj krivice.

On je kao češki premijer dao saveznicima u NATO češki pristanak da se bombarduje Srbija zbog Kosova, a budući da NATO odlučuje konsenzusom, mogao je tu odluku svojim vetom da minira.

Bonus video: